Skaffer alt – hele døgnet

Publisert 27. juni 2014

Bring Polarbase spinner nett mellom næringslivet på land og til sjøs 24 timer i døgnet.

Denne artikkelen stod på trykk i PetroMagasinet 2/2014.

Daglig leder i Bring Polarbase, Randi Næss, kan fortelle om en hektisk hverdag i en industri som blir stadig større i Hammerfest og resten av Nord-Norge.

Med lokaler på Polarbase har Næss og kollegene funnet den ideelle plasseringen for et logistikksenter for aktivitet i Barentshavet, og arbeidsoppgavene er varierte.

– Vi jobber stort sett mot offshore og prosjekter som blir gjort i Barentshavet, for eksempel i forbindelse med Goliat. I tillegg har vi en del ship agency-virksomhet, mens hovedaktiviteten vår ligger i frakt og transport i forbindelse med leteboring, sier Næss til PetroMagasinet.

Klarering, varer og personell

Når nye fartøy ankommer Hammerfest er det ikke helt uvanlig at Næss er den første de har kontakt med.

– De fleste båtene som tar kontakt er utenlandske fartøy, det er de som trenger agent. Når vi får beskjed om at de kommer så forbereder vi alt de trenger. For det første trenger de jo klarering fra norske myndigheter, og i tillegg trenger de varer og tjenester. Det kan være alt fra utstyr til personell, og da kontakter vi lokale leverandører og formidler dette og sørger for at de får det de vil ha, forteller hun.


Daglig leder ved Bring Polarbase, Randi Næss. (Foto: Privat)

Og når båtene først legger til kai, er det viktig at ting går unna i høyt tempo.

– Dette er oftest dyre båter i charter, så da prøver vi å forberede som best vi kan, ved å kjøpe inn ting og lagre det til båten kommer. For de som mobiliserer for kabellegging, rørhåndtering, fortøyning eller den type ting så er det jo prosjektfartøy som har veldig mye utstyr om bord. Når de kommer inn og mobiliserer – altså får alt utstyret de trenger om bord, så ligger de kanskje inne i inntil 24 timer. Og da jobbes det i de 24 timene, forteller Næss.

Kan dere skaffe alt?

Ja, vi skaffer alt, enten lokalt eller regionalt, eller så må vi få det bragt inn fra andre steder i Norge – eller verden

Og når Næss sier ”alt”, inkluderer det også mennesker.

– Som oftest trengs det jo også litt mannskapsskifte, og da henter vi nytt mannskap, og sørger for at de som skal av mønstrer av og blir bragt til flyplassen. Hvis noen kommer en dag for tidlig ordner vi hotell og mat og det som trengs.

Solide, lokale ringvirkninger

Omfanget av varer, personell og tjenester som distribueres via Bring Polarbase er omfattende, og varierer i takt med aktiviteten i Barentshavet.

– I 2013 handlet vi lokale tjenester for rundt 11 millioner, mens vi i 2012 – som var et toppår for å forberede Goliat – landet på 18 millioner. Nå er veldig mye av arbeidet ved Goliat gjort, så i 2014 forventer vi litt lavere aktivitet, spesielt på ship agency-biten.

Næss understreker at det er et poeng i seg selv å benytte lokale leverandører, og at dette gjøres så langt det er mulig.

– Det er både det letteste og beste. Dersom vi kan kjøpe det vi trenger på nabobutikken så kjøper vi det der. Vi har tidligere sagt at våre suksessfaktorer ligger i tilgjengelighet, noe som for så vidt gjelder hele leverandørmarkedet. Det er de leverandørene som er etablert lokalt som har størst mulighet for suksess.

Hun forteller at det ikke er uvanlig at det er krav om lokal tilstedeværelse også i PUD’en (Plan for Utvikling og Drift) når nye felt skal bygges ut.

– Det blir større fokus på å sette dette som et krav når det sendes in PUD, og det er klart dette spiller en stor rolle når det kommer til ringvirkninger på utbyggingsprosjektene.

Spenning rundt Castberg

Aktiviten på letefronten har steget de siste årene, noe som har gitt Bring Polarbase stabile inntekter.

– Hovedaktiviteten vår er jo frakt og transport i forbindelse med leteboring i Barentshavet. Og der er vi jo på et nivå som er mye høyere enn før, for å si det sånn. Den stabile og gode aktiviteten på det området har gitt oss jevnt høy omsetning de siste årene, og vi har fått sikkerhet i driften ved at vi vet at det skal bores mange brønner også i tiden som kommer, forteller Næss.

LES OGSÅ: Bygger Nord-Europas mest moderne base

Omsetningstoppene kommer imidlertid ved nye utbygginger, og Castberg-utbyggingen er noe som skaper engasjement.

– Av de selskapene som har etablert seg her er det mange som først og fremst har oppdrag rundt Goliat-utbyggingen, men mange venter også på Castberg. Statoil er en stor kunde for oss alle, og vi venter i spenning på å se hvilken utbyggingsløsning de presenterer i juni. Heldigvis er det gjort et funn til nå, så alle er positive. Oppturer gir større interesse i bransjen, og det er ”all time high” interesse for områdene som ble utlyst i 23. runde. Det er klart at det gjør at vi ser lyst på fremtiden her.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger