Publisert 4. februar 2000

Polske LOTOS Exploration & Production har startet boringen av sin første opererte utforskningsbrønn på norsk sokkel.

Ifølge operatøren startet boreoperasjonen tidlig denne uken med jackupen «Maersk Guardian» på leteprospektet Skagen i den sørlige delen av Nordsjøen. Selve operasjonen med å få riggen på plass, startet lenge før.

Skagen -prospektet er lokalisert på 82 meters havdyp på Jæren High i PL 498 . Primærmålet er Tor-formasjonen som ligger på et totalt vertikalt dyp på 3050 meter. Formasjonen, som forventes å være hydrokarbonførende, og helst med olje med samme egenskaper som Mime og Brynhild . Den skal bores gjennom letebrønnen 7/8-7 S til en total dybde på 3.115 meter.

Boretiden er beregnet til 64 dager (venting på vær på anslagsvis 10 dager kommer i tillegg). Avhengig av funn, kan det bli aktuelt å utføre en brønntest med avbrenning av brønnstrøm. Det er planlagt å stimulere/sprekke reservoaret ved injeksjon av syre. Estimert tid for klargjøring til test, brønntest og syreinjeksjon er beregnet til 16 dager. Dermed kommer totalt antall dager for boring og testing av 7/8-7 S Skagen opp i 90 dager.

Lotos ble tildelt lisensen, lokalisert i den sørlige del av Nordsjøen, den 23. januar 2009 i forbindelse med TFO2008. Borelokasjonen ligger omkring 26 km nord for Cod , og 32 km nordvest for Ula feltene. Partnere i lisensen er Lotos (operatør med 25 prosent eierandel), Edison (25 prosent), North Energy (25 prosent) og Skagen44 (25 prosent).

En start
– Dette markerer starten for LOTOS som langsiktig operatør på norsk sokkel. Vi er svært fornøyd med samarbeidet med de norske myndighetene forut for mottatt samtykke til boring. Videre er vi positive til de forberedelser og kvalifiseringer som er gjort i godt samarbeid med våre leverandører før borestart, sier administrerende direktør Gerhard Bauer i LOTOS Exploration & Production Norge i en melding.

LOTOS Exploration & Production Norge har hovedkontor i Stavanger, og selskapet har andeler i 10 lisenser på norsk sokkel inklusiv operatøransvaret for Skagen. Morselskapet LOTOS S.A. er notert på børsen i Warszava og er det nest største selskapet i Polen målt i inntekt og har operasjoner innenfor utvinning, produksjon, foredling og markedsføring av petroleum i Polen, Litauen og Norge.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger