Publisert 10. mars 2007

Riksadvokaten har sendt saken om Aker Kværners engasjement i fangeleiren på Guantanamo til det nasjonale statsadvokatembetet.,NTB

– Dette er en god vending. Det viser at Riksadvokaten innser at dette er en sak Norge må ta på alvor. Brudd på menneskerettighetene utført av norske selskaper i utlandet, må vi også følge opp her hjemme, sier Ivar Johansen til Bergens Tidende.

Johansen meldte Aker Kværner til Riksadvokaten for brudd på menneskerettighetene i fjor.

Riksadvokaten har hatt saken til vurdering i to måneder etter at Amnesty International oversendte en ny juridisk rapport der det konkluderes med at Aker kan holdes juridisk ansvarlig for brudd på menneskerettighetene.

– Vi har fått forståelse av at Riksadvokaten fortsatt vurderer denne saken, og at det ikke er tatt noen beslutning ennå på hva som eventuelt blir den videre prosessen, sier informasjonsdirektør Torbjørn Andersen i Aker Kværner til NTB.

Det nasjonale statsadvokatembetet har i oppgave å etterforske og bringe saker om tortur og internasjonale forbrytelser mot menneskeheten inn for retten.

For ett år siden rettet Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) sitt kontaktutvalg i Norge hard kritikk mot Aker Kværners engasjement i den omstridte fangeleiren. Utvalget der både UD, NHO og LO er representert, mener Aker Kværner kan ha profittert på at USA har brutt menneskerettighetene på Guantanamo.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger