Skal fremtidssikre dansk oljeutvinning

Publisert 13. mai 2014

Et nytt stort forskningssenter på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), med opp til 100 forskere, skal være med på å skape nye oljemilliarder.,DUC (Dansk Undergrunds Consortium) har investeret 1 milliard kroner i sentret, som skal forske på hvordan en større andel av olje- og gasreservene kan hentes opp fra Nordsjøen.

Som direktør for sentret har DTU ansatt Bo Cerup-Simonsen, tidligere leder for Maersk Maritime Technology.

– Hver eneste ekstra tønne olje, man kan utvinne fra Nordsjøen, skaper flere skatteinntekter. Samtidig kan det være med å sikre Danmarks forsyningsuavhengighet i en lengre periode enn tidligere antatt. Det er et stort potentiale i den danske Nordsjø, men undergrunnen er kompleks og derfor skal det nytenkning til for å øke utvinningsgraden, sier Cerup-Simonsen, som tiltrer stillingen som leder av senteret 1. juli i år.

Undergrunnen i den danske delen av Nordsjøen består av trange krittlag som gjør det vanskelig å utvinne olje og gass. Det er disse komplekse geologiske utfordringene, kombinert med effekten av 40 års produksjon, som driver behovet for bedre forståelse og utvikle ny teknologi for å øke det samlede volumet av olje og gass som kan bli satt i produksjon. Belønningen for å øke produksjonen; for hver prosentpoengs økning i hydrokarbonutvinning, skapes verdier for 70 milliarder danske kroner.

I dag er utvinningsgraden i den danske delen av Nordsjøen på rundt 26 prosent. Sammenlignet med Norge og Storbritannia, hvor de oljeførende lagene i undergrunnen hovedsakelig består av sandstein, er henholdsvis 41 og 46 prosent.

DUC, som består av AP Møller-Maersk (operatør med 31,2 prosent), Shell (36,8 prosent), Chevron (12 prosent) og det statlige Nordsøfonden (20 prosent), har bevilget DKK 1 milliard som vil bli fordelt over 10 år.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger