Skal klynge-samarbeide i Brasil

Publisert 22. april 2013

Sørlandsklyngen NCE Node går til Brasil, og Noba Tech AS har signert avtale om samarbeid med den brasilianske industrigruppen HTS.,

Oljeteknologibedriften Noba Tech AS fra Kristiansand har signert en avtale om etablering og samarbeid med den brasilianske industrigruppen HTS. Denne avtalen kan gi store muligheter, ifølge bedriften.

– Etableringen av Noba Tech do Brasil ltd. åpner opp for at leveranser til Brasil kan leveres med stor grad av lokalt innhold, samt at spesifikasjoner og krav fra oljeindustrien slik vi kjenner den fra norsk side vil være beholdt, sier Kjetil Høisæter Paulsen, daglig leder Noba Tech i en melding.

Han bekrefter avtalen for Petro.no, og sier at å lykkes med dette kommer til å være helt avgjørende.

– Vårt marked er i Brasil, og med de kravene til lokalt innhold dette innebærer, er det helt avgjørende at vi lykkes, sier han til Petro.no.

Avtalen innebærer at Noba Tech do Brasil ltda etableres som brasiliansk datterselskap av Noba Tech AS. Det er også avtalt at HTS skal sende folk til Norge for opplæring, ifølge meldingen.

HTS er lokalisert i Ipatinga nord for Rio de Janeiro og er en del av den større industriklyngen APL. Noba Tech AS er et joint venture mellom tre norske bedrifter og er en del av den sørlandsklyngen NCE Node.

Dagen før Noba Tech og HTS signerte avtalen, signerte ogs NCE Node og den brasilianske klyngen APL en samarbeidsavtale.

– NCE Node og APL skal jobbe for å fremme samarbeid klyngene imellom og legge til rette for norske bedrifter som ønsker etablering i Brasil, sier Paulsen.

– Bedrifter på Sørlandet sitter på kontrakter på leveranse av utstyr til Brasil i størrelsesorden mellom 30 og 40 milliarder. I alle disse kontraktene ligger det krav om lokalt innhold, så at lokale underleverandører etablerer seg i Brasil ser vi på som svært gode nyheter, sier Kjell O. Johannessen, mangeårig leder av NCE Node i den samme meldingen.

En del av bakgrunnen for dette, er at Norge sitter på kompetanse som blir sett på som unik etter mange års erfaringer og strenge kvalitetskrav fra Nordsjøen. NCE Node og norske bedrifter vil ut i verden med denne kunnskapen.

– Dette er et tilbud som har vært etterlyst blant Node-bedriftene, da det å kombinere norsk kunnskap og erfaring fra oljeindustrien med det hav av muligheter som finnes i Brasil vil være en “uslåelig” kombinasjon i forhold til å håndtere de mange kontrakter som har blitt tildelt norske selskap, sier Paulsen.

Ifølge meldingen har Noba Tech og de tre norske eierselskapene brukt over to år på å finne riktig lokal samarbeidspartner og god lokalisering. Brasilprosjektet er et initiativ og spin-off fra NCE Node og er støttet gjennom Innovasjon Norges bedriftsnettverksprogram.

– Brasil representerer store muligheter for norske oljeteknologibedrifter, men markedet er krevende. Grundige forberedelser og langsiktighet er viktig. Flere bedrifter som samarbeider gir større slagkraft og lavere terskel ved etablering i dette markedet, sier direktør Helle Moen ved Innovasjon Norges kontor i Rio.

Det finnes i dag omlag 110 norske bedrifter i Brasil, hvorav over 75 prosent er relatert til olje og gass næringen, og maritim sektor.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger