Publisert 4. februar 2000

Opptrapping i arktiske strøk for Statoil, gjør at de nå holder på å designe en spesialtilpasset rigg for iskalde og ekstreme arktiske strøk.

Teknologidirektør Margareth øvrum og letedirektør Tim Dodson fra Statoil presenterte på ONS i dag sin strategi for petroleumsvirksomhet i arktiske strøk. Der er signalene tydelige: Statoil skal satse knallhardt i tiden som kommer, både i norsk del av Barentshavet, i Russland, Canada, Grønland og i arktiske deler av Nord-Amerika.

– Vi tror vi kan spille en ledende rolle i Arktis, sa Tim Dodson under pressekonferansen, og pekte blant annet på borekampanjen som kommer i Barentshavet i tiden som kommer.

– I Skrugard-området skal vi bore fire brønner fra desember: Nunatak, Skavl, Iskrystall og Kramsnø. Dette tar omkring seks måneder. Deretter skal vi til Hoop-området, og i løpet av 2013 skal vi bore to-tre brønner, fortalte Dodson.

I tillegg kommer en rekke av de arktiske områdene utenfor Norge. Av denne grunn, holder Statoil nå på å designe en egen borerigg spesialtilpasset arktiske strøk.

– Vi trenger muligheter for ekstremarktis. I dag finnes ikke dette. De arktiske strøkene vi er aktive i nå, har man mulighet til å bore i åpent vann i de isfrie sesongene. Vi må ha muligheter for å bore der det er is, sier Dodson.

Teknologidirektør Margareth øvrum pekte på et annet aspekt.

– Primærmålet med å utvikle denne typen rigg, er å kunne takle utfordringene med is, samt forskjellige vanndybder. Dette vil også redusere kostnadene med arktiske operasjoner, sa øvrum under pressekonferansen.

Statoil har den siste tiden hatt stort fokus på selv å sette premissene for tilgjengelige rigger, og har sørget for å spesialtilpasse rigger til behovet som er på sokkelen. Blant annet de såkalte Cat J, Cat A, og Cat B-riggene.

Akkurat når den arktiske riggen vil bli klar, har ikke Statoil klart for seg ennå.

– Men vi holder på å designe den nå, og ser for oss at det tar noen år før vi er klare med det, forklarer direktørene.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger