Publisert 4. februar 2000

Etter eksplosjonen på «Deepwater Horizon» er nå US Minerals Management Services (MMS) på vei ut i Mexicogolfen for å sjekke BOP på de resterende riggene.

LEKKER OLJE: BOPen som skulle hindre utstrømning fra «Deepwater Horizon» fungerte
ikke, nå sjekkes resten av BOPene i Mexicogolfen. Foto: US Coastguard

– Vi vet ikke hvorfor BOP-en ikke har klart å stoppe strømmen av olje. Vi må etter hvert ta BOP-en til overflaten for å finne det ut, forteller BPs operasjonssjef, Doug Suttles til Upstream.

En representant for selskapet som nå gjør sjekken på alle boreinstallasjonene i Mexicogolfen regner med at de vil ha fått undersøkt alle i løpet av syv dager.

– Jeg er ganske sikker på at Transocean, som eier riggen og BOP-en, vil vite hvorfor denne funksjonen ikke fungerte, sier Suttles.

Fem ganger mer enn antatt
Transoceanriggen eksploderte på tirsdag, og det er antatt at så mange som elleve mennesker har omkommet som følge av hendelsen. Det var tidligere antatt at 1000 fat med olje lakk ut om dagen, men tallet er nå oppjustert til 5000 fat.

– Det vi kan måle er det vi faktisk ser på overflaten, men det er helt umulig å måle den faktisk utstrømningen fra brønnen, sier Suttles.

BOP som står på havbunnen skal kutte av boreøret i tilfelle trykkstøtten fra plattformen stoppes. Det at BOP-en ikke stengte brønnen da ulykken var ute er nå et mysterium for både Transocean og BP som er operatør for feltet.

Mot land
Oljesølet er nå på vei mot land, og deler av flaket er allerede oppbrent. BP estimerer at omkring 100 fat med olje ble brent opp siden dette ble påbegynt.

– Teknikken fungerte tydeligvis, forteller Suttles i BP.

Det må gis tillatelse til at oljen skal brennes opp, og BP venter nå på mulighet for å brenne opp ytterligere 500 til 1000 fat med olje.

Oljen skal nå befinne seg under fem kilometer fra kysten av Louisiana, Mississippi, Alabama og Florida sørvest i USA.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger