Publisert 4. februar 2000

Skanled-prosjektet, som er en gassledning fra Kårstø til Grenlandsområdet og videre til Sverige og Danmark, har blitt innstilt. årsaken er finanskrisen.

OFFER FOR FINANSKRISEN: Thor Otto Lohne og
samarbeidspartnerne i Skanled må avblåse
prosjektet på grunn av finanskrisen.
(Foto: GASSCO)

Den globale økonomiske utviklingen har ført til usikkerhet rundt etterspørselen av gass, og etter det Gassco-direktør Thor Otto Lohne kaller en orientering til realitetene har partnerselskapene Petoro, E.ON Ruhrgas, PGNiG, Gasunie, Energinet.dk, VNG, Skagerak Energi, Gøteborg Energi og Preem sammen med Gassco besluttet å skrinlegge prosjektet.

– På tross av iherdig arbeid av mange aktører for å realisere prosjektet, er det Gasscos syn at den generelle økonomiske situasjonen og derved også usikkerhet knyttet til innfasing av nye felt på norsk sokkel, har svekket grunnlaget for prosjektet, sier Lohne.

Dette betyr også at over hundre millioner kroner er gått til spille.

– Partnerselskapene har brukt en hel del penger på dette. Prosjektet har komt til prosjekteringsfasen, og for å komme dit på et slikt prosjekt som dette må en bruke godt over 100 millioner kroner, sier Lohne til Oilinfo.

Lohne forteller også at prosjektet kan bli stablet på beina igjen, men vil ikke spekulere i når dette kan skje:

– Da må i tilfelle de økonomiske og kommersielle forholdene se lysere ut, at vi må ha tro på en markedsvekst og tro på at transportkostnadene er akseptable, sier Lohne til Oilinfo.

Det har vært uro i partnergruppen, der flere partnere har kommet og gått. Lohne understreker likevel at det er godt samhold blant partnerne nå, og at alle involverte syns det er trist at prosjektet ikke blir satt ut i live.

– Alle aktørene synes jo at dette er trist, men jeg tror også at alle har en evne til å orientere seg i forhold til realitetene, sier Lohne til Oilinfo.

Også olje- og energiminister Terje Riis-Johansen syns utviklingen er trist.

– Jeg er skuffet over å måtte konstatere at vi ikke kommer videre med Skanled nå. Dette er en trist dag for Grenland, sier olje- og energiministeren i en pressemelding.

Han deler Lohnes optimisme om at prosjektet kan komme på beina igjen om finanskrisen gir seg.

– Industrien er hardt rammet av finansuroen, og gassrøret ville ha bidratt til industriell utvikling i Grenlandsområdet. Skanledprosjektet har vært viktig for meg og regjeringen, og vi har gjort det som er mulig for å få realisert prosjektet. Uten de utenlandske aktørene er det ikke mulig å få tilstrekkelig bruk av røret. Jeg har tro på at bedre økonomiske tider kan gi nytt grunnlag for prosjektet på et senere tidspunkt, sier Riis-Johansen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger