Publisert 22. desember 2005

Skanska får kritikk av Petroleumstilsynet etter en dødsulykke på Ormen Lange landanlegg på Nyhamna i Aukra kommune i sommer. En 39 år gammel arbeider omkom.

NTB

Petroleumstilsynets rapport beskriver i alt 13 avvik fra regelverket, skriver Romsdals Budstikke.

– De vesentlige bakenforliggende årsakene til hendelsen er utilstrekkelig grundighet og systematikk i risikovurderingene til Skanska og at internkontrollen ikke har avdekket manglene, konkluderer Petroleumstilsynets granskere Hans K. Anvik og Bryn A. Kalberg.

Ulykken skjedde tirsdag 28. juni like før klokka 19.00. Tre mann arbeidet med å injisere sement ned i borehull i sålen i en av de to fjellhallene (kavernene) ved Ormen Lange-anlegget på Nyhamna. Sementen ble presset ned i borehullene under stort trykk (60-70 bar). Under utskruing av injeksjonsrøret løsnet pakkeren som ble presset ut av borehullet med stor kraft. Den øvre del av røret med håndtak traff en av arbeidstakerne i halsregionen og påførte ham så store skader at han døde samme kveld, går det fram av ulykkesbeskrivelsen i granskingsrapporten.

Granskingen har avdekket at sementinjeksjon ikke var vurdert å være en risikofylt arbeidsoppgave.

Granskingen avdekket også at det hadde vært to hendelser til på Nyhamna hvor injeksjonspakkere hadde blitt presset ut av borehullet med stor kraft. Ingen av hendelsene ble rapportert og registrert, går det fram av granskingsrapporten til Petroleumstilsynet.

Mangelfull kunnskap hos Skanska om utstyret som ble brukt blir også påpekt i rapporten. Skanska har fått pålegg om å bedre sikkerhetsrutinene sine på en rekke områder.

Byggherren Hydro slipper pålegg, men blir anbefalt å vurdere effekten av de tiltak selskapet har iverksatt på Nyhamna for ivareta sin plikt til oppfølging.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger