Skarfjell nærmere Gjøa-tilknytning

Publisert 16. september 2014

Wintershalls Skarfjell-felt kan bli knyttet tilbake til GDF Suez Gjøa-plattform, sier selskapets konsernsjef i forbindelse med Statoil-transaksjonen.,Ifølge Oljedirektoratet (OD) viser foreløpige beregninger at Skarfjell- ressursene består av mellom 62,9 og 144,67 millioner fat utvinnbar olje og kondensat, og mellom 8 og 15 milliarder Sm3 utvinnbar gass. Disse vil med stor sannsynlighet bli utbygget, enten via en stand-alone plattform eller som subsea knyttet tilbake til en vertsplattform. Signaler fra Wintershall i forbindelse med forrige ukes oppkjøp av Statoil-andeler, styrker troen på at Gjøa -plattformen kan bli den verten.

Wintershall kjøpte seg inn i Gjøa med en 15 prosents andel tidligere i år, og økte nå andelen til 20 prosent gjennom avtalen med statoil.

– Hvorfor øker dere andelen i Gjøa?

– Gjøa passer godt inn i vår portefølje, sier Verena Sattel, pressetalskvinne for Wintershall til Petro.no.

– Gjøa er et nøkkelområde med potensial til å være hub og vertskapsplattform for andre funn i området, inkludert vårt Skarfjell-felt og Astero, sier hun.

Sjefen hennes, Rainer Seele, CEO (konsernsjef) i Wintershall er enda tydeligere når spurt om hvilken betydning selskapets økte eierandel i Gjøa kan få.

– Også her investerer vi i framtiden. For eksempel kan vi på et senere tidspunkt knytte vårt eget felt Skarfjell til Gjøa, sier Seele i en mail til Petro.no.

Flere er aktuelle

Dette er ikke første gangen Gjøa kommer opp som tie-back alternativ for Skarfjell, ei heller for andre felt i området.

Som følge av et brev fra OD, hadde de fem operatørene i kvadrant 35 i den nordøstlige delen av Nordsjøen, GDF Suez, Statoil, Wintershall, RWE-Dea og Eni allerede sommeren 2012 opprettet et forum for å diskutere den optimale utnyttelsen av infrastrukturen i området. Fra før av er det to produserende felt i kvadranten; Gjøa og Vega. I tillegg har forumet diskutert tilbakeknytning av funn og prospekter som Skarfjell, Astero, Titan, Grosbeak, Afrodite og Aurora , skrev OD på sine hjemmesider 6. januar i år.

GDF Suez Gjøa-felt har den eneste plattformen i området, og den får ledig prosesskapasitet etter hvert som egenproduksjonen faller. Ledig kapasitet kan utnyttes av andre funn i nærheten, men for å unngå at den som først fikk en tilkoplingsavtale med dette feltet kan legge føringer som senere kan stå i veien for andre tie-ins, har man altså opprett dette forumet i et forsøk på å optimalisere eksporten fra hele området.

Og Gjøa-operatøren er velvillig innstilt til at Wintershall nå øker sin andel i feltet, selv om det betyr at Statoil går ut.

– Vi hadde et godt samarbeid med Statoil, og nå ønsker vi Wintershall velkommen, sier Ulf Rosenberg, informasjonsdirektør i GDF Suez til Petro.no, og legger til at han ser frem til at Wintershall styrker sitt nærvær i området. Han ønsker ikke å uttale seg om sjansene for at Skarfjell- og Gjøa-lisensene blir enige om en avtale for en tilbakeknytning.

Partnerne i Gjøa-lisensen PL 153 består av GDF Suez E&P Norge AS (operatør- 30 prosent), Petoro AS (30 prosent), Wintershall AS (20 prosent), Norske Shell (12 prosent) og RWE Dea Norge AS (8 prosent).

Skarfjell-partnerne (PL 418 ) består av Wintershall (operatør, 35 prosent eierandel), Capricorn (20 prosent), Bayerngas (20 prosent), Edison (15 prosent) og RWE Dea (10 prosent).

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger