Publisert 4. februar 2000

å bli en etablert oljeby, og i sterkere grad få ta del i det norske oljeeventyret, betyr vekst, velstand og lyse framtidsutsikter for de kommende generasjoner. Men Sandnessjøen har voksesmerter.

I 2006 erklærte daværende olje- og energiminister Odd Roger Enoksen at Skarv-organisasjonen skulle legges til Sandnes. Da spratt champagnekorkene i været, skriver Norsk Sokkel .

Men da champagnekorkene var ryddet bort, ventet hverdagen, heter det videre. Magasinet, som utgis av Oljedirektoratet, har i første 2012-utgave en lenger reportasje om Sandnessjøens muligheter og utfordringer som oljeby.

økt aktivitet og økt verdiskapning gir økt omsetning. Ifølge Norsk Sokkel omsatte petroleumsindustrien i Nord-Norge for 3,6 milliarder kroner i 2011. Nordland alene har de siste åtte årene hatt en omsetningsøkning på 600 prosent. I Troms har økningen vært på 86 prosent og i Finnmark på 147 prosent.

I Sandnessjøen er det også oppdaget en økt optimisme. Folk flytter hjem. Det etableres næring. Og når mye skal skje på kort tid, kreves det store investeringer. Lokale og nasjonale næringslivsinteresser har investert 500-600 millioner kroner i ny base, og totalt er det investert over en milliard kroner. Og omsetningen stiger.

– Omsetningen i detaljhandelen per innbygger er den nest største i Nord-Norge og nummer 13 på landsbasis, sier næringssjef Stig-Gøran Olsen.

– Status for få år siden var stagnasjon og nedleggelser. (…) Folketallet gikk ned. Men den pilen er snudd nå. Vi får positive tilbakemeldinger. Folk her sier ja, ikke nei, sier næringssjefen til Norsk Sokkel.

Men det er også utfordringer. Blant annet en flyplass som egentlig er lang nok, men likevel for kort. De siste 100 meterne mangler belysning, og består av pukk. Ikke asfalt. Disse 100 meterne kan åpne for større fly og flere direkteruter, noe som er en nøkkelfaktor for at Sandnessjøen skal komme helt i mål. å realisere de 100 meterne koster 11,7 millioner kroner.

-Jeg håper virkelig ikke flyplassen blir en brems for oss, sier næringssjef Stig-Gøran Olsen. Han medgir at Sandnessjøen har noen voksesmerter.

– Vi kunne trengt statlige omstillingsmidler i form av subsidierte lån, sier han til Norsk Sokkel.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger