Publisert 4. februar 2000

Den norske analytikeren Ole Slorer i Morgan Stanley tror verden vil havne inn i en stor energikrise i løpet av få år, og skifergass vil være løsningen på en slik krise.

(Sandefjord:) Slorer er utdannet skipsingeniør, og jobber blant annet med oljeserviceselskaper hos Morgan Stanley. På Sandefjordskonferansen i går gjorde han det klart at skifergass er det nye store, og at ressursen vil være en ren nødvendigvhet i framtiden.

TROR På EN SKIFERGASSFREMTID: Analytiker Ole
Slorer. (Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

Skifergass er det neste store
– Det er alltid en teknologi som kommer og endrer ting total. Nå er det skifergass. Se bare på Marcellus-formasjonen, der er det ressurser tilsvarende 100 år med russisk gasseksport til Europa, sier Slorer. Han viser til skifergassprosjektet Statoil kjøpte seg inn i høsten 2008 i USA.

Slorer tror verden vil gå på en energikrise i løpet av få år, og at det er en slik krise som må til for at politikerne skal ta løftet som trengs i forhold til den nye gassressursen.

– Det ligger et enormt potensial i å erstatte og supplementere oljekonsumet med gass. Det eneste problemet er at vi må ha en politisk vilje til å gjøre store grep. Tenker man for eksempel å utstyre halve USA med elbiler som skal lades, må kraftverkene og nettet oppgraderes kraftig, i tillegg til bilparken. Dette kan gjøres, men da trenger en investeringer og vilje, og det får vi ikke før vi har en skikkelig krise, spår Slorer, og legger til:

– Men ta det med ro, det får vi om to til tre år.

Bare prat
Analytikeren har ikke tro på mange av de energiformene miljøbevegelsen har utpekt som fremtidens håp.

– Vi kan snakke så mye vi vil om vind, alger og sol. Men tenk den virkningen det vil ha hvis en kan få skifergass til å stenge kullkraftverk. Tenk hva det ville bety, sammenlignet med dette som ikke munner ut i noen ting, sier Slorer.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger