Publisert 4. februar 2000

Skifergass og gass fra sentral-Asia legger ingen demper på gassoptimismen hos Petoro. Norges unike geografiske posisjon og et økende gassmarked i Europa er nøkkelen, tror Laurits Haga i Petoro.

– Utsiktene er lyse, og vi forventer et sterkere marked, sier en svært optimistisk markedsdirektør i Petoro, Laurits Haga.

Han tror at den økende etterspørselen i kontinental-Europa og Storbritannia, samt synkende egenproduksjon i samme område gjør at det vil bli behov for norsk gass. Til tross for at USA kan se ut til å nesten bli selvforsynt i nær fremtid er ikke dette ensbetydende med at norsk gass vil slite.

– De fundamentale forhold er rosenrøde. Gass er så mye bedre enn alt annet fossilt brensel. Dette gjelder spesielt om en tar hensyn til både økonomi og klimahensyn, forteller Haga.

Haga understreker at selv med økende satsing på sol- og vindenergi vil det være sterkt behov for gass fremover. Dette er spesielt på grunn av det store behovet for reservekapasitet ved bruk av slike energikilder.

– Men hva med funn av ukonvensjonell gass i Europa?

– I forhold til USA vil det blir svært vanskelig å utnytte. Dette er fordi staten eier all jord under overflaten, samt at områdene er tettere bebygd. På samme tider heller ikke serviceindustrien på plass, ei heller kompetansen. Jeg kan ikke skjønne hvordan man skal få det til i Europa, svarer Haga.

Saken fortsetter under bildet

OPTIMISTISK: Laurits Haga i Petoro er svært optimitisk med tanke på norsk gass.
Foto/Ill.: INGER JOHANNE STENBERG/Gassco

Endret marked
I dag har situasjonen for det amerikanske markedet endret seg fullstendig. Gassmarkedet blir i de fleste tilfeller delt opp i tre hovedgrupper, hvor Europa og Asia utgjør de to resterende. I forhold til utsiktene for ukonvensjonell gass i USA for tre år siden har nå situasjonen forandret seg betraktelig- Ifølge dagens prognoser vil egenproduksjonen av skifergass i USA utgjøre over 200 milliarder standard kubikkmeter(Sm3) i 2020. Dette er mangedoblet fra prognosene som ble satt i 2007. Men selv om det amerikanske markedet kan se mindre attraktiv for resten av verden så er det fremdeles mye moro igjen skal en tro Petoro.

– Om et marked lukker seg er det fremdeles to igjen. Når en så ser at produksjonen i Europa synker, med unntak av i Norge, og at eventuelle rørledninger fra Russland og sentral-Asisa lar vente på seg, så vil Norge være i en særstilling for å kunne levere gass, sier Haga.

Attraktive LNG-produsenter
– Men hva med Barentshavet og Shtokman?

– Her vet vi veldig lite, og om vi finner så ville det vært best å kunne produsere dette mot Snøhvit med et tog 2. Det eneste jeg vet om Shtokman er at det stadig utsettes. Men om prisene synker i USA på grunn av økt tilgjengelighet vil også prisene synke i resten av verden. Det gjør at man utvinner den gassen som er lettest og billigst. Om prisene synker nok vil det bli for dyrt å utvinne skifergass, og så vil LNG-produsentene bli svært attraktive igjen, utdyper Haga.

Haga som mange andre tror også at gass vil bli mer og mer gjeldene i konkurranse med kull. Dette har hovedsakelig med utslippene å gjøre. Dessuten er behovet for areal og store volum minussider ved kull i stedet for gass.

– Nøkkelen videre blir hvordan myndighetene velger å prioritere i kraft- og energisatsing, samt hvordan oljeselskaper satser og responderer på myndighetenes stimulans, sier Haga.

Reduserte priser gir lite penger i kassa
Petoro la i dag frem sitt kvartalsresultat som viser oppgang for gass. I forhold til fjorårets første kvartal har gassalget økt med ti prosent, mens prisen er lav i forhold til i fjor. Gjennomsnittsprisen for gass i årets første måneder lå på gjennomsnittelig 1,60 kroner per Sm3, mens prisen i fjor lå på 2,56 kroner.

– Redusert gasspris gir 3 milliarder kroner lavere kontantstrøm, skriver Petoro i sitt kvartalsresultat.

Til tross for dette tror Haga nå på en stadig oppgang, og at det europeiske markedet vil ha stadig større behov for gass, og spesielt norsk gass. Han påpeker også at mottakskapasiteten for LNG er langt større en produksjonskapasiteten, noe som gir mer fleksible løsninger med tanke på hvor gassen skal leveres, og hvilken pris som skal leveres. LNG, skifergass og rørgass fra strøk langt vekk fra det europeiske markedet er derimot mye dyrere enn rørgass fra Norge.

– Vi er i en unik geografisk posisjon når det gjelder levering til Europa, og vi er svært konkurransedyktige på pris i forhold til våre konkurrenter. Stadig økende etterspørsel i Asia gjør at mer gass går dit, og markeder i Europa åpner seg, sier Haga.

Rørledninger fra sentral-Asia til Europa vil utgjøre svært lite av totaltilførselen tror Haga, noe som vil bety at den kan fases greit inn.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger