Skiferoljesamarbeid for Statoil og Rosneft

Publisert 6. desember 2013

I dag signerte Statoil og Rosneft en aksjonær- og samarbeidsavtale for et prosjekt som skal vurdere muligheten for kommersiell drift fra skiferformasjonen Domanik.,- Avtalen ble undertegnet av Igor Sechin, konsernsjef i Rosneft, og Helge Lund, konsernsjef i Statoil, og representerer et viktig steg videre etter prinsippavtalen (Heads of Agreement) for skiferoljesamarbeid som ble inngått i juni, skriver Statoil i en melding.

– Dagens avtale viser at begge parter er fast bestemt på å gå videre med å realisere hydrokarbonpotensialet i skiferformasjonen Domanik. Lykkes vi, kan dette bli et skiferolje-område i verdensklasse, sier Lund.

Selskapene vil etablere et samarbeidsprosjekt (joint venture) som skal drive et treårig pilotprogram samt vurdere muligheten for kommersiell produksjon. Rosneft vil eie 51 prosent og Statoil 49 prosent av selskapet. Begge selskapene vil bidra med teknologi og ansatte til selskapet.

– Deltakelse fra en pålitelig partner som Statoil og bruk av avansert teknologi vil hjelpe oss med å komme i gang med å utvinne vanskelig tilgjengelige ressurser som i framtiden vil reflekteres positivt i Rosnefts finansielle rapporter og øke selskapets aksjeverdi, sier Sechin.

I samsvar med avtalen, vil Statoil bære kostnadene for gjennomføringen av pilotprogrammet i 12 lisensblokker. Programmet vil inkludere datainnsamling, samt boring og hydraulisk frakturering av pilotbrønner.

Når pilotprogrammet er fullført, vil Rosneft og Statoil sammen velge ut lisensblokker i Samara-regionen for eventuell kommersiell utbygging.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger