Publisert 21. mars 2007

Økokrim ber politiet skjerpe straffene for brudd på arbeidsmiljøloven. Store selskaper kan heretter risikere bøter på over én million kroner etter arbeidsulykker.

Bakgrunnen er at Økokrim og Riksadvokaten er misfornøyd med dagens straffenivå, skriver Dagens Næringsliv. Brudd på forurensningsloven har i de senere årene blitt straffet strengere enn lovbrudd som setter arbeidstakeres eller andres liv og helse i fare.

I halvparten av 338 saker i årene 2002-2006 lå bøtene for brudd på arbeidsmiljøloven under normen på minst 50.000 kroner, viser en undersøkelse fra Økokrim.

For at arbeidsgiverne skal skjerpe sikkerheten på arbeidsplassene får nå alle politidistrikter i landet tilsendt nye retningslinjer.

Ingen bøter mot foretak skal heretter ligge under 50.000 kroner, og for særlig grove brudd på loven skal bøtene ikke ligge under 100.000 kroner.

«For særlig store selskaper bør bøter opp mot én million kroner vurderes,» heter det i de nye retningslinjene.

Ingen av sakene i årene 2002-2006 endte med fengselsstraff, og Økokrim ønsker at arbeidsgivere kan straffes med fengsel i større grad.

Dessuten vil Økokrim at de lokale politidistriktene skal kunne vurdere inndragelse i tilfeller hvor bruddene på arbeidsmiljøloven har ført til kostnadsbesparelser, skriver avisa.

Også arbeidstakere som bryter aktsomhetsregler eller påbud om bruk av verneutstyr skal kunne ilegges bot på 10.000 kroner eller mer.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger