Skottlands tredje største eksportmarked

Publisert 7. mai 2014

Norge øker sin handel med Skottland, og er nå det tredje største eksportmarkedet for olje og gass ifølge en ny undersøkelse.,Over de neste fem årene er Norge utpekt av den skotske oljeserviceindustrien som en av fem fokusmarkeder.

– Vi har alltid dratt nytte av et godt og produktivt partnerskap med våre kolleger i Norge og den stadig økende eksporten understreker våre sterke bånd til vår nære nabo, sier Mark Hallan, Senior Director for Europa, Midtøsten og Afrika i Scottish Development International, Skottlands svar på Innovasjon Norge, som står bak undersøkelsen.

– Med respondenter i undersøkelsen som også utrykker sterk tillit til at det vil åpne seg flere muligheter for å utvikle dette partnerskapet ytterligere, ser vi frem til videre samarbeid de kommende årene, sier Hallan.

Med en markedsandel på 11 prosent av all handel innen den skotske oljeserviceindustrien i 2012/2013, har den norske andelen vokst med tre prosentpoeng fra foregående år.

Blant selskapene som deltok i undersøkelsen utpekes Angola, Norge, Nigeria, Brazil, Australia, De Forente Arabiske Emirater og Malaysia som de fem viktigste markedene de neste fem årene. I tillegg er det forventet at den totale eksporten i oljeserviceindustrien vil vokse med 32 prosent i løpet av samme periode.

Økt internasjonal handel
Energiminister Fergus Ewing presenterte i dag de seneste tallene fra undersøkelsen under OTC2014, the Offshore Technology Conference, i Houston Texas. Her leder han en handelsdelegasjon bestående av 63 selskaper fra oljeserviceindustrien i Skottland. I introduksjonen av de nye tallene sa Ewing:

– Skottland har etablert et godt omdømme globalt innen olje- og gassindustrien. Det gleder meg at disse siste tallene viser en økning i den internasjonale handelen, som nå utgjør mer enn 50% av det totale salget. Verdien av denne økningen er betydelig for økonomien og finansministeriet. I 2012/2013 steg det internasjonale salget med 22 prosent til 10 milliarder pund, sa Ewing.

– Skottland leder an innenfor olje og gass, og har et klart fortrinn i den globale industrien. Det er uante muligheter for oss internasjonalt, og vi er bestemte på å gjøre det meste ut av dem. Den skotske regjeringen anerkjenner det viktige bidraget som olje- og gassindustrien tilfører økonomien. Målet vårt er å være tydelige på at Skottlands olje- og gassvelferd ikke bare er ressurser vi utnytter oss av, men også en ekspertise vi selv har bygget opp over tid. Vi jobber med industrien for å fortsette å styrke Skottlands posisjon som en global leder, og tallene viser på videre vekst i denne viktige delen av økonomien, sa han.

Det var The Aberdeen & Grampian Chamber of Commerce, som på vegne av Scottish Enterprise utviklet undersøkelsen over internasjonal aktivitet i olje og gass sektoren.

– Disse funnene er gode nyheter for olje og gass sektoren i Skottland, sier James Bream, Direktør for Research og Policy ved Aberdeen & Grampian Chamber of Commerce.

– AGCC medlemmene som har deltatt i undersøkelsen forteller oss at den internasjonale handelen blir stadig viktigere. Oljeserviceindustrien er ikke bare en økonomisk drivende kraft innenlands med rekordstore investeringer de siste årene, men er nå en kritisk del av vår eksportdrevne økonomi, sier han.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger