Publisert 4. februar 2000

StatoilHydro skrinlegger planene om havenergisenteret MET på Karmøy på grunn av manglende finansiering.

HYWIND:verdens første flytende offshore vindtur-

blir den eneste fornøybare energikilden som blir
testet ut ved det skrinlagte MET-senteret på
Karmøy. (foto:STATOILHYDRO)

Selskapet sendte i går ut et brev til Olje- og energidepartementet hvor de informerer om at planene for testsenteret for teknologier for fornybar energiproduksjon i havet blir skrinlagt. Lyse og Fred. Olsen har valgt å ikke delta i havenergisenteret fordi myndighetene ikke vil støtte prosjektet, skriver Teknisk Ukeblad.

– Vi er i full gang med byggingen av Hywind, og kan ikke lenger vente på at denne uavklarte situasjonen skal løses. Derfor har vi valgt å legge bort planene. Det synes vi er veldig synd. Gjennom Hywind-utbyggingen hadde Norge en unik mulighet til å forske og utvikle kompetanse og teknologi innen offshore fornybar energi, sier øystein Johannesen, informasjonssjef for nye energi i StatoilHydro.

Lyse med vindmølleparken Sway, Fred. Olsen med bølgekraftanlegget Fobox og StatoilHydro med sin flytende vindmølle Hywind skulle være kjernen i MET-senteret på Karmøy. Men 30 millioner kroner manglet i finansiering, og StatoilHydro alene kan ikke ta hele kostnaden.

StatoilHydro, Lyse og Fred. Olsen henvendte seg i fjor til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og ba om et bidrag til å bygge infrastrukturen til senteret. Senterets popularitet vokste da StatoilHydro lanserte planene om å teste ut Hywind, verdens første flytende havvindturbin, ved senteret. Nå blir det kun en prototyp av Hywind-møllen utenfor Karmøy, og ingen andre får muligheten til å utnytte testsenteret.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger