Publisert 4. februar 2000

Statoil vil bygge ut det se selv kaller for århundrets letenyhet, Skrugard, fort. Neppe så fort som Norne, som tok seks år, men mindre enn Goliat, som tok 13 år.

FORNøYD: Statoils letedirektør for norsk
sokkel, Gro Gunleiksrud Haatvedt.
(Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

Tidligere i dag kom nyheten om at Skrugard-brønnen i Barentshavet bekrefter olje. Statoil tror på et funn på mellom 150 og 250 millioner fat oljeekvivalenter, hvor litt under en tredjedel er gass.

– Vi har ambisjoner om en rask utbygging. Vanligvis tar det 10 til 15 år å bygge ut et felt, men vi sikter lavere enn dette, sier Gro Gunleiksrud Haatvedt, Statoils letedirektør for norsk sokkel.

– Hvor mye kortere tid?

– Goliat har tatt 13 år fra funn til produksjon, mens Norne har tatt seks år. Vi har en ambisjon om å være nærmere Norne enn Goliat, sier Haatvedt.

– Hvordan skal dere få dette til?

– Nå skal vi først se nærmere på dette funnet, og så skal vi bore en til brønn i lisensen. Deretter vil vi jobbe parallelt med boring og utbyggingsplaner, sier Haatvedt.

– Det er for tidlig å si om ressursene i Skrugard er tilstrekkelige til en stand alone-utbygging, sier Haatvedt. Men, det er langt til eksisterende infrastruktur, og det er grunn til å tro at om det blir en stand alone-utbygging, vil det blir gjort med en FPSO-løsning, ikke ulikt den som Eni jobber med på Goliat.

Statoil har ett til prospekt i lisensen de vil bore neste år, sammen med en avgrensing av Skrugard. Til sammen håper selskapet på et ressursgrunnlag på 500 millioner fat oljeekvivalenter i Skrugard og tilleggsprospektet. Selskapet bekrefter også til Oilinfo at de har flere prospekter de kan tenke seg å bore i samme lisens, og gir klare signaler om at de har søkt om ytterligere areal i neste lisensrunde i området. Det kan jekke opp ressursgrunnlaget for en utbygging.

– I denne sammenheng er vi veldig spent på arealet vi blir tildelt i den lisensrunden som pågår nå, og som vi har fått signaler om at skal offentliggjøres i vår, men vi vil ikke si noe om hvor mye vi har søkt om, sier Haatvedt til Oilinfo.

Funnet kommer etter mange skuffelser i Barentshavet. Til sammen har det di siste 30 årene blitt boret rundt 80 brønner i regionen, alle med Statoil som operatør eller lisenshaver, og dette har foreløpig kun resultert i to feltutbygginger; Goliat og Snøhvit. Nå kan lykken ha snudd, og dette vil trolig bety mye i ringvirkninger for Nord-Norge. I tillegg har Statoil fått bekreftet en ny letemodell for Barentshavet, men selskapet ønsker ikke å si noe om potensialet til denne letemodellen.

– Jeg vil ikke si noe om hvorvidt denne letemodellen kan brukes i andre lisenser vi har eller om vi har identifisert prospekter i andre lisenser ved hjelp av denne letemodellen, sier Haatvedt til Oilinfo.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger