Skuld i produksjon

Publisert 18. mars 2013
Statoil med partnerne Eni og Petoro har startet produksjon fra Skuld-feltet på Norne i Norskehavet.

,

Skuld består av de to funnene Fossekall og Dompap. Utvinnbare reserver i Skuld er beregnet til 90 millioner fat oljeekvivalenter. Om lag 90 prosent av dette er olje, resten er gass. Skuld er det største av Statoils 12 hurtigutbyggingsprosjekteri fast-track-porteføljen, og så langt det raskeste målt fra funn til produksjon. Produksjonen fra feltet vil utgjøre mer enn halvparten av Statoils tilvekst i produksjon fra egenopererte felt på norsk sokkel i 2013.

Feltet er knyttet opp til produksjonsskipet Norne, som også produserer feltene Norne, Urd, Alve og Marulk. Dette gir dermed økt produksjon for Statoils nordligste driftsområde, Drift Nord.

– Skuld er så stort at det skiller seg ut i fast-track-porteføljen. Det kunne like godt vært bygget ut som et selvstendig felt. Vi valgte denne løsningen fordi vi så muligheten til å benytte samme teknologi og kompetanse som er tiltenkt hurtigutbygginger, og fordi vi kunne knytte oss til eksisterende infrastruktur på Norne. Dette har gjort det mulig å ferdigstille prosjektet tre år etter funn, sier Anita Andersen Stenhaug, direktør for Norne feltet.

Høy aktivitet
Det har ifølge Roger Lynum, oppdragsleder for Skuld, vært et utrolig høyt tempo i prosjektet, med tøffe leveringsfrister for leverandører og opptil seks installasjonsfartøyer i parallell aktivitet ute på feltet.

– Den hurtige gjennomføringen har vært mulig gjennom tett samarbeid mellom lisensinnehaverne, myndighetene og leverandørindustrien. Jeg vil benytte anledningen til å rose våre samarbeidspartnere for denne suksesshistorien, sier Lynum.

Hovedkontraktørene for Skuld-utbyggingen har vært Aker Solutions, Subsea 7, Aibel, National Oilwell og Sumitomo.

Økt levetid for Norne
– Skuld vil ha meget positiv effekt på levetiden til Norne, som uten denne tilveksten var beregnet til 2021. Nå ser vi for oss produksjon minst frem til 2030, og det er muligheter for ny aktivitet med leting og videre utvikling i Norne-området. Med de prosjektene vi har innen teknologiutvikling ser vi også for oss muligheter for økt oljeutvinning fra de feltene vi allerede har her, sier Stenhaug.

Gjennomsnittlig økning i daglig produksjon fra Skuld de neste to årene vil være ca halvparten av det som produseres inn til Norne nå. Feltet utgjør 45 prosent av produksjonstilveksten fra fast-track-prosjekter i 2013. Totale investeringer er anslått til om lag 10 milliarder kroner. Prosjektorganisasjonen er hovedsakelig lokalisert i Harstad og Oslo.

– Det mest komplekse
Skuld er det sjette prosjektet som har vært gjennomført mot Norneskipet siden 2003 og fram til i dag.

– Vi har nå lykkes i å levere nok et fast-track prosjekt tilnærmet på plan, på budsjett og med god kvalitet. Dette har vært det mest komplekse fast-track prosjektet som har knyttet opp to felt med en felles utbyggingsløsning, sier Kjetel R. Digre, direktør for fast-track og subsea prosjektporteføljen i Teknologi, prosjekter og boring (TPD).

– Det er utført over 500 fartøysdøgn uten alvorlige hendelser på prosjektet, og det er en forutsetning for et vellykket prosjekt. I tillegg har vi utført et krevende modifikasjonsprosjekt mot Norneskipet.
Etter oppstart vil det gjenstå et betydelig arbeid på dekk som vi bli gjennomført og sluttført i 2015.

Fakta om Skuld
* Funnet: April 2010.
* Produksjonsstart: Mars 2013.
* PUD godkjent: 20. januar 2012.
* Lokasjon: Haltenbanken i Norskehavet.
* Volumer: 90 millioner fat oljeekvivalenter – 90 prosent olje, 10 prosent gass.
* Dybde: 344-360 meter.
* Antatt levetid: 2030.
* Partnere: Statoil (operatør) (64 prosent), Petoro (24,5 prosent), Eni (11,5 prosent).

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger