Skyter seismikk på Andøya

Publisert 20. mars 2014

Vil lære mer om forvitret grunnfjell – som kan være oljereservoar på deler av sokkelen., Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Universitetet i Bergen (UiB) skal gjøre seismiske målinger i området vest for Ramså på Andøya, skriver nettavisen Vol.no.

Målingene startet i midten av mars og pågår i cirka ti dager, på myrer og på en mindre veg, vest av Ramså.

Målingene gjøres ved at man lager «kunstige jordskjelv» med sprengstoff på bakken og registrerer bølgene når de støter mot ujevnheter i fjellet nede i jordskorpa. Når de seismiske bølgene slår tilbake til jordoverflaten, blir de fanget opp av geofoner, som er lagt ut på bakken med cirka tre meters mellomrom. Til havs brukes til sammenligning en luftkanon for å lage vibrasjonene i bakken, mens hydrofoner fanger opp bølgene som kommer i retur.

Prosjektet skal gi ny kunnskap om dypforvitring. På steder der grunnfjellet – de eldste bergartene i landet – har slått sprekker og væsker har trengt dypt inn i bergartene, oppstår forvitring av fjellet. Gjennom seismiske undersøkelser ønsker NGU å forsøke å stadfeste grensen mellom sedimentære bergarter og grunnfjellet, og hvor nøye vi kan avbilde det i seismiske data. Dersom vi lærer mer om hvordan denne typen forvitring oppstår og hvordan vi kan kartlegge den, vil det blant annet bidra ved planlegging av nye tunneler, sier prosjektleder Marco Brönner ved NGU.

Han mener at denne forskningen også er interessant fordi forvitret grunnfjell kan være reservoar for olje og gass på deler av kontinentalsokkelen. Det spesielle med Ramså på Andøya er at her ligger de interessante forvitrede bergartene lett tilgjengelig – og ikke dypt nede i jorda eller langt ute i havet.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger