Publisert 4. februar 2000

Før sommeren skal Conventor bestemme seg for om Offshore Strategikonferansen i Stavanger skal fortsette som en mer eksklusiv konferanse med begrenset deltakerplass, eller om den skal flyttes til Stavanger Forum. Uansett er arrangøren strålende fornøyd med årets konferanse.

Liv Monica Stubholt.
Foto: BJøRN TORE BJøRSVIK

Carl Trowell
Foto: BJøRN TORE BJøRSVIK

Erling Matland.
Foto: BJøRN TORE BJøRSVIK

Hervé Madéo
Foto: BJøRN TORE BJøRSVIK

– Vi hadde totalt 330 deltakere i år, og det er fullt. Vi har også kjørt den første evalueringen, og resultatet er litt bedre enn i fjor – både når det gjelder det tekniske og det faglige innholdet, sier en blid seniorrådgiver i Conventor, Torbjørn Olufsen, til Oilinfo Weekend.

Men arrangøren har ingen planer om å hvile på laurbærene. Neste års konferanse skal gå av stabelen 9. til 11. februar 2009, og før den tid skal det altså tas en avgjørelse om konferansen skal flyttes eller ei – i tillegg til at det skal sys sammen et aktuelt program. Men det er neste år. Her kommer et lite tilbakeblikk på årets utgave.

Tradisjonen tro startet konferansen allerede mandag kveld med det som på rallyspråket ville kalles en shakedown. I år ble dette en kveld hvor polområdene og miljø fikk være i fokus.

Første taler var Olav Orheim. Ikke han med kompaniet, men lederen for sekretariatet for Det internasjonale polåret 2007-2008. Orheim ble fulgt av Storm-gründer, tidligere værmelder og nå klimaaktivist, Stavangers egen Siri Kalvig. Kvelden ble rundet av med foredrag av vår tids største polarhelt, Børge Ousland.

Om politikere og fagfolk
Første formelle konferansedag opprant, med statssekretær i Olje- og energidepartementet, Liv Monica Stubholt, som første kvinne ut. Stubholt var innom flere temaer, som hvordan få ungdom til å velge realfag, at miljøløsninger man utviklet, så vel som løsninger for økt utvinning, ville ha et stort eksportpotensial, og være nøkkelen til norsk offshoreindustris fremtid. Stikkord for Stubholts tale var: «Teknologi.»

Stubholt ble fulgt av nyutnevnt oljedirektør Bente Nyland , som delte sine betraktninger rundt temaet «Norsk oljevirksomhet ved et tidsskille.» Nyland bød ikke på luftige visjoner, floskler og festtaler, men brakte fagpersonens nøkterne og kjølige vurdering av tilstanden på sokkelen til torgs. Det er forfriskende, riktig og viktig i den fasen sokkelen nå går inn i, at OD ledes av erfarne fagfolk og ikke politikere.

Nyland redegjorde videre for Oljedirektoratets rolle fram mot neste evaluering av forvaltningsplanen for Barentshavet, og hva direktoratet jobbet med i forbindelse med potensielle CO2 -deponier under havbunnen.

Det russiske hus
Tirsdagen fortsatte med interessante perspektiver på teknologiutvikling fra Carl Trowell fra Schlumberger Information Technology Services og Erling Matland fra Olje & Gass-avdelingen i Norsk Industri.

Mest spenning var det nok likevel knyttet til Totals sjef for Shtokman-utbyggingen, Hervé Madéos foredrag. Selskapet pleier som regel å holde kortene tett til brystet, men noen øynet håp om at Madéo, som er Deputy Managing Director, Vice President, Projects/Development for TOTAL i Paris og en av selskapets mest erfarne prosjektledere, ville lette litt på sløret. «Noen» ventet forgjeves. Madeo kom ikke med noe nytt, men å høre hvordan han opplever samarbeidet med russerne i verdens største offshore gassprosjekt og hvilke utfordringer prosjektet byr på, var definitivt interessant.

Videre perspektiver på det å drive butikk i Russland, fikk man fra Intsoks mann i Russland, Vladimir Ryashin. Mye tyder på at Intsok ikke tar munnen for full når de sier de kan være døråpner for bedrifter som vil inn i det russiske hus.

Festtaler om miljø
Tirsdag ettermiddag var miljøfokuset tilbake på agendaen under tittelen: «Energi og Miljø – muligheter og utfordringer. Ikke uventet var det dags for festtaler igjen.

Mange flinke folk stod på talerlisten, og visjonene «store og hårete,» som Ingebrigt Steen Jenssen ville sagt det. Men utenom Akers Just catch- prosjekt, hvor målet er å lage butikk ut av CO2 fangst, er det forstemmende hvor lite forpliktende industriens uttalelser blir. Man skal liksom ikke sette i gang noe som helst, ikke engang utviklingsarbeid (Igjen, Just Catch-gjengen får ha meg unnskyldt), før man har en teknologi som tar 100 prosent av CO2en. Imens kan alt flyte.

Dagens beste uttalelse på dette punktet fra en industrimann, var det Hallgeir Skogen fra Grenland Group som kom med i en av pausene. Han kunne rolig konstatere at CO2 fangst har man drevet med i grenlandsområdet i 20 år, men at ingen syntes å bry seg om teknologi som «bare» renset vekk 80 prosent av utslippene.

– I min bok er 80 prosent bedre enn ingenting, slo han fast.

Dagens nest beste uttalelse om temaet kom fra WWF Norges generalsekretær Rasmus Hansson , som påpekte det paradoksale i at industrien holder på som før fordi FNs klimapanel har sagt det er ti prosents sjanse (og dermed «liten» sjanse) for at klimaendringene vil bli farlige i løpet av fem til ti år.

– Hadde det vært ti prosent sjanse for at dere ville kræsje bilene og dø på vei hjem i dag, ville dere gått! Hansson overrasket for øvrig mange med å på mange punkter være en større teknologioptimist enn mange i oljebransjen.

Velfungerende mingling
Som vanlig fungerte logistikken rundt konferansen tilnærmet perfekt. Folk vet også å sette pris på arrangørens policy med å ha en rotasjonsordning som gjør at deltakerne deler bord med, og får treffe, flest mulig folk i løpet av konferansen. Dette elementet, at bransjefolk får treffes på tvers av segmentene og størrelsen på selskapene, er et av konferansens store pre. De store får leverandørens syn på ting, og de små får høre hvordan de store opererer.

Arrangøren treffer også bra på de sosiale og mer uformelle arrangementene, og det er ikke uvanlig å høre at denne minglingen er like viktig for deltakerne, da frøene til mange avtaler sås her. Så får tiden vise hvor fruktbar høsten blir.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger