Publisert 27. februar 2006

At olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) dropper ordningen med grønne el-sertifikater møter ingen forståelse verken i miljøbevegelsen, stortingsopposisjonen eller energibransjen.

NTB

– Det er en skandale! Det vi har sett fra regjeringen til nå er at de satser på olje og gass og dropper fornybar energi, sier Einar Håndlykken i miljøstiftelsen ZERO til NTB.
Regjeringen har siden januar diskutert en felles ordning med svenskene, men mandag ble det klart at Norge hopper av hele prosjektet. Enoksen kaller opplegget svenskene ville ha for ubalansert.

– Med det forhandlingsresultatet vi kom fram til ville norske forbrukere ha betalt nesten dobbelt så mye per hode for denne sertifikatordningen som det de svenske forbrukerne vil gjøre, sier Enoksen til NTB.

I tillegg sier Enoksen at norsk infrastruktur ikke er godt nok utbygd for å møte ambisjonsnivået svenskene la opp til for utbygging av ny fornybar energi.

– Det har sammenheng med at vi for eksempel har begrenset nettkapasitet i de delene av landet hvor vi har best vindkapasitet. Det ville ikke vært mulig å bygge ut det vi skulle ha forpliktet oss til, og det meste ville dermed kommet på svensk side, sier Enoksen.
Å innføre en egen sertifikatordning i Norge, er ikke aktuelt.
– Til det er markedet for lite, sier Enoksen.

– Frekt
Poenget med ordningen er at kraftleverandører blir pålagt å skaffe seg grønne sertifikater, som utstedes til produsenter av fornybar energi. Disse produsentene kan så selge sertifikatene, for å finansiere merutgiftene ved produksjonen av fornybar energi.

Både miljøbevegelsen, stortingsopposisjonen og energibransjen mener det er helt feil å forkaste de grønne sertifikatene med et argument om at ordningen blir for dyr for forbrukerne.
– Det er frekt at Enoksen skyver forbrukerne foran seg i denne saken. Hvis man skal komme opp med et annet system isteden, vil det også koste for forbrukerne, sier leder Bård Lahn i Natur og Ungdom til NTB.

Håndlykken i ZERO mener det blir direkte feil å si at strømmen vil bli dyrere, på grunn av det påslaget en grønn sertifikatordning ville gitt på strømprisen.
– Det er ikke riktig. Den eneste måten vi kan unngå høye kraftpriser i Norge, er å få inn ny kraftproduksjon, sier Håndlykken, og får støtte av Energibedriftenes Landsforening (EBL).

– Blir dyrere
– Enoksens nei gir større fare for høyere priser på kraft, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen i EBL til NTB.
Han viser til at mange prosjekter har ventet på sertifikatordningen og at det nordiske kraftmarkedet ville nytt godt at ordningen.
– Vi har ventet i mange år på dette, det er sagt mange ganger at det skulle komme. Nå blir det altså avlyst etter så mange år, og det skaper sjokkbølger i hele systemet, sier Pladsen.

Leder Gunnar Kvassheim (V) i Stortingets energi- og miljøkomité mener regjeringens nei er et kraftig tilbakeslag for utbyggingen av fornybar energi i Norge. Han mener de rødgrønne har vært altfor passive i forhandlingene med svenskene.
– Dette er resultatet av at vi har en regjering som ikke har greid å bli enig med seg selv, verken om innretningen eller ambisjonsnivået for et grønt sertifikat-marked, sier Kvassheim til NTB.

Frykter jo-jo
Enoksen lover på sin side at regjeringen vil kompensere for bortfallet av ordningen ved å satse mer på de ordningene som allerede eksisterer.
– Jeg vil komme tilbake i løpet av kort tid med et opplegg hvor vi akter å styrke Energifondet og Enova, og få til en målrettet satsing på fornybar energi gjennom Enova. Det vil gi langt bedre resultater enn det opplegget vil ville ha fått ved en ubalansert satsing med Sverige, sier Enoksen.

Det tror ikke miljøbevegelsen, som så fram til en markedsregulert sertifikatordning, uavhengig av årlige budsjetttildelinger.
– Skal man tilbake til jo-jo-prinsippet med støtte over statsbudsjettet, ser vi mørkt på framtida til fornybar energi. Vi frykter årlige omkamper i hvert eneste statsbudsjett hvor miljøet blir sittende med svarteper, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger