Slik blir nordnorsk sokkel

Publisert 14. november 2013

Veidnes-ledningen utgår, mens FPSO-er blir feltsentre på Johan Castberg, Gotha, Hoop, og i Barentshavet sørøst. Feltsenteret Norvarg bygges ut med semi og rørledning til Hammerfest LNG og Tog II. I Norskehavet Nord vil Norne får ny eller oppgradert FPSO, mens Nordland 6 gjenåpnes og får en subseautbygging med rør til Lofoten. ,Dette mener Rystad Energy er det mest sannsynlige framtidsscenarioet for nordnorsk sokkel i 2030. Analytikerne i selskapet har utarbeidet en rapport for PetroArctic, ProBarents og Kunnskapsparken Nord. Basert på analysene i denne rapporten, har Rystad Energy utarbeidet tre scenarioer for olje- og gassrelatert industri i Nord-Norge i 2030: Basisscenario (”mest sannsynlig”), Oppsidescenario (øvre grense for hva som er realistisk innen 2030) og Nedsidescenario (nedre grense for aktivitet med dagens prognoser).

Predikasjonene i Basisscenarioet vil ventelig sende øyenbryn i været over hele oljenorge: Hansson, Hauge og Honningsvåg vil gremmes, mens Hammerfest, Harstad og Helgeland vil smile:

På Johan Castberg var planen en ilandføring til Veidnes i ved Honningsvåg, men tilleggsressursene har uteblitt. Basert på studier av tidligere utbygde felt på norsk sokkel, ressursbaser og avstand til land, blir utbyggingen mest regningssvarende med en FPSO (Floating Production, Storage and Offloading vessel – produksjonsskip med lagringskapasitet).

På Gotha tror Rystad på et Lundin-operert feltsenter (FPSO) heller enn en samordnet løsning med Gotha knyttet inn mot Johan Castberg.

Hoop ligger an til å bli en samordnet utbygging mellom OMVs Wisting og andre potensielle funn, med en FPSO som løsning.

Et annet feltsenter kommer på Totals Norvarg. Her vil en semi være hub for Norvarg og funn lengre øst i Lopparyggen øst-området, med et rør ned til Hammerfest LNG, og et Tog II. Nevnte Tog II på Melkøya vil også løse utfordringene med assosiert gass fra feltene i Barentshavet vest; Johan Castberg, Gotha, Goliat og eventuelt Hoop. Noe rør sørover ser ikke Rystad Energy grunnlag for.

I det området Oljedirektoratets (OD) seismikk identifiserte som mest prospektivt, tidligere åpne områder i nordre del av Norland 6, tror man på et subsea-felt med oljerør til Lofoten – uten å ta stilling til hvor et et slikt landfall vil ende.

10 tips for å få offshorejobb

Vil trenge 3000 folk til rigg

2700 nye offshorejobber i nord

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger