Publisert 4. februar 2000

Mandag startet Statoil anbudsprosessen for en helt ny type rigg, spesialtilpasset for norsk sokkel. 13 riggselskaper er invitert med på anbudsrunden, men riggdesignet er allerede i boks. Det vil Statoil bestemme selv.

ALTERNATIV EN: Statoil vil ha riggselskapene
til å enten gå for Aker Solutions’ løsning…
ALTERNATIV TO: … eller for National Oilwell
Varcos løsning. (Begge illustrasjoner: STATOIL)

Allerede i fjor ble det klart at Statoil hadde sikret seg et skrogdesign fra GVA Consultants i Sverige. I dag ble det klart at selskapet også har ferdige design for topside fra både Aker Solutions og National Oilwell Varco.

– Vi har to design klar, og dette har vi gjort fordi industrien i dette tilfellet ikke har klart å møte våre krav når det gjelder å lage noe som både kan bore og komplettere, sier øystein Arvid Håland, direktør for boring og brønn i Statoil, til Oilinfo.

– Tidligere har vi gått i markedet og hentet rigger som vi mer eller mindre har måttet bygge om for å kunne komplettere effektivt, denne skal bygges for komplettering, legger Håland til, og bekrefter overfor Oilinfo at riggene i utgangspunktet ikke skal brukes til leting.

To valg
Med andre ord har Statoil gitt de 13 riggselskapene to alternativer å velge mellom for riggkonsept. I tillegg har selskapet allerede prekvalifisert og sikret byggeslotter på fire verft: Daewoo og Samsung Heavy Industries i Sør-Korea og Keppel og Jurong i Singapore. Slik vil Statoil unngå å komme i en kapasitetsskvis med verftene:

– Vi opplever det slik at vi er i forkant når det gjelder kapasitet, og timeplanen som er beskrevet tror vi på. Det er også derfor vi har valgt leverandører som har vist før at de kan levere både på tid og med riktig kvalitet, sier anskaffelsesdirektør Jon Arnt Jacobsen, med adresse til Aker Solutions og National Oilwell Varco, som er de prekvalifiserte topside-leverandørene.

Statoil vektlegger at det ikke bare er mid-water-karakteristikken som er spesiell for selskapets cat. D-rigger. Riggene vil for eksempel ikke kunne brukes til HPHT-brønner, og det vil være separate systemer for boreslam og kompletteringsvæsker.

– På vanlige rigger må de systemene spyles rene før man kan skifte fra borevæske til kompletteringsvæsker, en tidkrevende prosess, sier øystein Arvid Håland til Oilinfo.

Spesialdesign
I tillegg vil riggene designes spesielt for å unngå tunge løft. Når juletrær og annet tungt utstyr er løftet om bord, skal det ikke være nødvendig å løfte utstyret mer:

– Dette er også kjent teknologi: det blir en form for flak eller skids som frakter utstyret rundt. På konvensjonelle rigger er dog servicedekket og boredekket på forskjellige nivå, men tanken på disse riggene er at man plasserer dekkene på en annen måte i forhold til hverandre, slik at både servicedekket og boredekket er på samme nivå, sier Håland til Oilinfo.

Statoil melder at riggene vil ha stort tilgjengelig dekksområde for logistikk i forbindelse med komplettering av brønner, som er klargjøring for produksjon. Riggene vil også ha gode bevegelsesegenskaper med tanke på bølger og dårlig vær. Boretårnet vil være et såkalt 1,5-boretårn, hvor man kan bore samtidig som man bygger borestrenger. Moonpoolen vil også kunne henge av BOP-en og riser mens juletreet kjøres. Riggen vil også ha såkalt offline service deck flush ved boredekket, noe som ifølge Statoil gjør det mulig med alle mulige grensesnitt for kompletteringsutstyret.

Som nevnt vil det også være separate væskesystem for komplettering og boring, og det skal også være høy grad av back up-systemer innenfor materialhåndtering, krandekning og håndtering av rør for å redusere nedetiden.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger