Publisert 14. april 2014

Her er noen generelle regler, pluss et par søknadstips fra topplederne i bransjen.

Denne artikkelen står på trykk i PetroMagasinet 1/2014.

Jobbsøkerprosessen er noe du oftest må gjennom enten du er nyutdannet og på jakt etter den perfekte stillingen, eller ansatt i et selskap og ute etter å skifte beite. Vi har samlet sammen noen tips som kan gjøre prosessen litt enklere.

Et av de viktigste grepene du gjør før du starter arbeidet med å skrive søknader, er å lage en oversikt over potensielle arbeidsplasser.

Finn ut hvilke selskaper du er kvalifisert til å jobbe i, og sjekk gjerne om de har lagt ut stillingsutlysninger på sine egne hjemmesider. Deretter er jobbportaler som Finn.no/jobb og Petrojobb.no gode verktøy for å finne ut hvor det trengs folk i oljebransjen.

Ikke begrens oversikten til selskaper som aktivt søker etter nye ansatte. Et stort antall stillinger blir aldri utlyst, så det er alltid muligheter for å lande drømmejobben ved å sende en åpen søknad. Om du ikke får jobb der og da, beholder kanskje arbeidsgiver søknaden din til senere anledninger, og du slipper å konkurrere med like mange som ved utlyste stillinger.

Vurder også om du kan flytte på deg. Om du er villig til å jobbe hvor som helst mangedobler du antall arbeidsgivere, noe som kanskje særlig kan være taktisk om du først og fremst er ute etter å skaffe deg arbeidserfaring.

Tre kjappe søknadstips

Jobbsøknaden er ditt første møte med en potensiell arbeidsgiver, og bør behandles deretter. Her er noen generelle søknadsråd til deg som er på jobbjakt.

1. Ikke masseproduser søknaden

Det kan være fristende å skrive én søknad og sende den til et lass med potensielle arbeidsgivere, men du bør heller legge litt mer arbeid i prosessen og skreddersy hver enkelt søknad for bedriften du søker hos. Viser du at du har lest og forstått hva selskapet er ute etter er det mer troverdig når du forteller hvorfor du er rett person for jobben.

2. Skriv kort og poengtert

Legg mest vekt på hvorfor du søker jobben, hvorfor du bør ansettes og hva du kan tilføre virksomheten. Søknaden må være ryddig i både form og innhold, og bør ha en lengde på maksimalt én side. Unngå selvfølgeligheter og for mye detaljert informasjon – Fakta om studiepoeng og kurskoder hører hjemme i CVen.

3. Les korrektur

Når søknaden er ferdig må du sørge for å korrekturlese den. Pass spesielt på at virksomheten og navn på kontaktperson er skrevet riktig. Få noen andre til å lese gjennom søknaden før du sender den, for å finne eventuelle feil du ikke har lagt merke til.

(Deler av teksten er hentet fra Nav.no)

Toppsjefenes søknadstips

Utover de mest generelle retningslinjene finnes det ingen fasit på hvordan man skriver den perfekte søknaden, da det varierer hva selskapene vektlegger. Vi spurte to toppledere hva de mener er viktig i en søknad.

Tor Arnesen
Administrerende direktør i Shell

Fra sommeren 2013 til utgangen av 2014 har Shell som mål å rekruttere mellom 70 og 100 personer med erfaring. I tillegg ansetter selskapet 25 nyutdannede årlig, uavhengig av aktivitetsnivå.

Shell-direktøren mener det er helt sentralt at søknaden gjenspeiler virkeligheten.

– Det er sentralt å få frem hva du er flink til, og hva du er interessert i å jobbe med, slik at det er tydelig for oss som bedrift hva du som kandidat er på jakt etter. Her er det viktig å verken underselge eller overselge, men være nøktern og objektiv overfor hva man selv ønsker, hva man er god til og kanskje hva man har utviklingspotensial innenfor.

– Det har vært eksempler på at både vi som bedrift og kandidatene våre har gjort feil før, og da har det ikke vært en match i forventninger. Den ærligheten og integriteten i forhold til dette er viktig

Therese Log Bergjord
Administrerende direktør i Compass Group

Compass Group er moderselskapet til ESS Support Service, som leverer forpleiningstjenester til oljebransjen. Med flere rigger på vei inn på sokkelen vil det bli behov for mer folk, men her er det lange køer av folk som vil inn.

LES OGSÅ: Søkerkø til offshore-forpleining

Bergjord er opptatt av at man velger troverdige referanser.

– Du må være smart når du velger referanser og velge noen som klarer å gi et nyansert bilde av deg som person. Det er ikke særlig lurt å velge venner og bekjente, så velg folk du vet har integritet og som sier det de mener, heller enn å være opptatt av å være en god venn, sier Bergjord.

Hun understreker at det også er viktig å opparbeide den riktige kompetansen før man søker, og at det alltid er en fordel å kunne vise til en solid og relevant erfaring.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger