Slik skal gigantfeltet Johan Sverdrup bygges ut

Publisert 1. mars 2013

Partnerne i Johan Sverdrup har grovskissen for feltet klart, og starter nå detaljerte konseptstudier.

Det var under Norsk Olje & Gass årskonferanse i Oslo i går at Statoil, som er operatør for feltet fram til PUD (Plan for utbygging og drift) er levert, lettet på sløret rundt den kommende utbyggingen av feltet som ifølge feltpartner Lundin har reserver på mellom 1,7 og 3,3 milliarder fat olje.

Øyvind Reinertsen, Statoils sjef for Johan Sverdrup -utbyggingen, gjorde det innledningsvis klart at selskapet har ambisjoner om å fortsette å være operatør gjennom hele utbyggingen og i driftsfasen, før han fortsatte med å redegjøre for selve utbyggingen.

– I løpet av våren skal vi beslutte dreneringsstrategi, IOR-muligheter (IOR- Increased Oil Recovery), produksjonskapasitet for første produksjonsplattform, og for feltet totalt sett. Vi skal også beslutte antall og plassering av brønner, det være seg både produsenter og injektorer, fortalte han.

– Samtidig har vi i partnerskapet greid å ta flere viktige beslutninger som har gjort det mulig allerede nå å starte detaljerte konseptstudier.

Faset utbygging
Om selve utbyggingen kunne Reinertsen fortelle at man ser for seg en faset utbygging, men at antall år mellom hver fase ikke er bestemt ennå.

Les her hva Petro Media skrev om utbyggingsløsninger i oktober 2011.

– Videre er det besluttet stålunderstell, feltsenter med to eller flere prosessplattformer broforbundet med hverandre, full prosessering til havs, oljeeksport i eget rør, enten til Sture eller til Mongstad, og flere brønnhodeplattformer og havbunnsinstallasjoner spredt rundt for å sikre effektiv drenering; og ikke minst: Kraft fra land, sa han.

Videre kunne han melde at man i siste halvår 2013 vil bruke nevnte studier som grunnlag for endelig konseptvalg, den såkalte DG 2 (decision gate 2). På det tidspunkt skal partnerne også definere hva vi skal starte FEED-studier (Front End Engineering Design) på tidlig i 2014.

Konvensjonell teknologi
– Feltet skal bygges ut med bruk av kjent teknologi, men vi skal være ydmyke overfor den utviklingen som har vært. Selskapet har derfor satt i gang et eget prosjekt som ser på hva som finnes internt, og i industrien for øvrig. De skal også se på hva feltet vil komme til å trenge i fremtiden. Dette skal danne grunnlag for en egen Johan Sverdrup –teknologistrategi, sa han.

Videre sa Reinertsen at man ønsker å bygge skal bygge inn fleksibilitet, både med hensyn til plass og vektkapasitet, så anlegget kan utvides eller ha plass til fremtidige IOR-tiltak.

Internasjonal konkurranse
Reinertsen advarte om at nasjonal og regionale leverandører kom til å måtte konkurrere med store utenlandske leverandører om oppdragene, men lovet å legge til rette for at alle aktører kunne være best mulig forberedt når anbudene skulle ut.

Timeplanen for feltet er som følger: Konseptvalg fjerde kvartal 2013, oppstart FEED første kvartal 2014, fulgt av PUD i fjerde kvartal neste år. Første olje fra feltet skal være på dekk i fjerde kvartal 2018.

Fakta:
Johan Sverdrup ligger på rundt 115 meters havdyp i blokkene 16/2, 16/3 og 16/5 på Utsirahøyden i Nordsjøen, rundt 140 kilometer vest for Stavanger. Feltet ble funnet av Lundin i 2010 gjennom en letebrønn i Avaldsnes -prospektet. Det ble senere påvist at Statoils Aldous Major- , og Geitungen -prospekter henger sammen med Avaldsnes i feltet, som har en utstrekning på 180 km 2 .

Partnere i feltet er:

PL 501 : Lundin petroleum (operatør – 40 prosent), Statoil (40 prosent) og Maersk Oil (20 prosent)

PL 265 : Statoil (operatør – 40 prosent), Petoro (30 prosent), Det norske oljeselskap (20 prosent) og Lundin petroleum (10 prosent).


Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger