Publisert 4. februar 2000

(STRATEGIKONFERANSEN 2009) Både Olje- og energiministeren, StatoilHydro og Norsk Industri hadde sine ideer om hvordan leverandørindustrien bør reagere på den lave oljeprisen.,

BøR KOMPENSERE MED OLJE OG GASS: Stein Lier
Hansen oppfordrer regjeringen til å bruke
oljeindustrien i sin finansielle verktøykasse.
(Alle foto: MAGNUS VåGEN BIRKENES)
PEKER MOT EU: Olje- og energiminister Terje Riis-
Johansen mener den norske leverandørindustrien
har en lysende framtid innen offshore vindkraft
med europeisk fokus.
VELKOMMENT PUSTEROM: StatoilHydro’s Gunnar
Myrebø håper oljeprisfallet kan tvinge fram
kvalitetsfokus.

Finans- og oljepriskrisen er på alles lepper, og satte også tonen for åpningen Offshore Strategikonferansen 2009. Stein Lier Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, åpnet ballet med å understreke at petroleumsforskningen ikke har blitt tilgodesett i den siste tidens krisepakker, på tross av at leverandørindustrien i Norge er den delen av den norske industrien som har økt sin eksportandel mest de siste årene.

– Ingen olje-pakke
– Veldig mange prognoser om aktivitetsvekst i 2009 vil slå feil. Mange av forutsetningene som regjeringen har lagt til bunn i statsbudsjettet og krisepakken er rett og slett feil. Derfor er vi i en spesiell situasjon; dette er første gang i moderne tid at man ikke bruker olje- og gassvirksomheten som et aktivt virkemiddel i en motkonjukturpolitikk, sier Stein Lier Hansen.

– Det er viktig at vi klarer å få etablert en ny forståelse om at man nok en gang må kunne bruke den unike muligheten Norge har, nemlig å slå på bryteren i olje og gass-virksomheten for å kompensere for stagnasjon i andre deler av næringsliv, sier Stein Lier Hansen.

Industri i vinden
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen parerte med å peke på at regjeringen hadde som mål at krisepakken inn mot bygg- og anleggsbransjen også skal hjelpe olje- og gassindustrien.

– Målet der er å opprettholde driftsnivå, og målet med den pakken er at den også skal komme olje- og gassnæringen til gode. Vi vet at leverandørindustrien er en næring med både store og små aktører. Ambisjonen er at det vi har gjort skal virke for både små og store, sier han.

Olje- og energiministeren peker også på at leverandørindustrien må se på nye områder som kan skape videre vekst.

Vi ser store synergier mellom det dere kan i forhold til olje- og gass, og det vi skal gjøre med vind. Offshore vind er et stort og viktig felt i EU-sammenheng, og EU er veldig interessert i forhold til å utvikle denne teknologien. Det er helt nødvendig for at EU skal kunne nå målene sine med tilknytning til fornybar energi. Sannsynligheten er stor for at dette må gjøres gjennom kjøp av fornybar kraft, sier ministeren, med klar referanse til potensialet både for vindmølleparker i Norge, og for leveranser til parker i resten av Europa.

Kvalitet
StatoilHydros relativt ferske konserndirektør for Prosjekter, Gunnar Myrebøe, oppfordrer leverandørindustrien til å bruke «pusterommet» finanskrisen gir til å fokusere på kvalitet.

– Et mantra som vi prøver å formidle nå er å få tilbake fokuset på kvalitet, som vi har mistet litt de siste årene på grunn av stress. Når vi sier dette, sikter vi mot at vi må være sikre på at prosjekter vi vedtar blir uten endringer som blir veldig kostnadskrevende etter hvert. På Snøhvit opplevde vi at ting ble demontert tre ganger, uten at ting fortsatt er slik det skal være. Slike ting er kostbart, og vi må sørge for at ting blir riktig på første forsøk, sier Myrebøe.

Både Stein Lier Hansen og Olje- og energiministeren hadde en klar oppfordring til leverandørindustrien; nemlig å bruke teknologien som har blitt utviklet og bygget opp i Norge på nye områder.

– Næringen er godt rustet for de utfordringene som ligger foran oss og vil være en motor framover. Det er stort behov for olje- og gassleveranser i markedet. Vi skal ha en forutsigbarhet og langsiktighet i forhold til dette med letepolitikk og regelmessighet. For at energinasjonen Norge skal ta et steg ut i en fornybar era, er man nå avhengig av at man bygger videre på kompetanse som man allerede har, både når det gjelder offshore vind og karbonfangst og -lagring. Olje, gass, offshore vind og karbonfangst er en svært god framtid for leverandørindustrien, sier Olje- og energiministeren.

– Dere representerer en teknologi som verden trenger, oppsummerer Norsk Industris Stein Lier Hansen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger