Publisert 15. desember 2007

FNs klimasjef Yvo de Boer tok til tårene i innspurten av de tøffe forhandlingene på Bali lørdag.

NTB

Da Kina kritiserte arrangørene av konferansen for å ha kalt inn til plenumsmøte til tross for at det fortsatt pågikk forhandlinger på sidelinjene, begynte brøt de Boer sammen og måtte forlate salen.

Gråtkvalt tok klimasjefen på seg ansvaret for at både Kina og India ble mektig irritert over saksgangen i de langdryge og utmattende forhandlingene.

Utvannet og uten ambisjon
– Avtalen er fullstendig utvannet. USA har de siste dagene trukket all ambisjon ut av papiret som kun har med en vag henvisning til IPCC. Det er dypt skuffende at det stadig finnes land som ikke tar klimaet på alvor, sier John Nordbo, klimamedarbeider i WWF.

– Målsettingen om å oppnå en ambisiøs klimaavtale i 2009 er svært vanskelig, fremholder han.
Et døgn på overtid klarte utsendinger fra drøyt 180 land lørdag omsider å bli enige om et mandat for forhandlingene, som etter planen skal resultere i vedtak av en ny avtale på klimakonferansen i København senhøstes 2009.

Solheim lettet
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er lettet over at det lørdag ble enighet om et veikart for klimaforhandlingene de neste to årene.

– Vi ønsket klarere mål og tydeligere tale. Det er stor avstand mellom befolkningens forventninger og det som ble oppnådd her på Bali. Men det er positivt at landene er enige om å referere til FNs klimapanel. De innser at grunnlaget for det videre arbeidet er et behov for store kutt i utslippene av klimagasser, sier Erik Solheim i en pressemelding.

Han mener også at kompromisset fra Bali åpner for løsninger som Norge arbeider for.
Utsendinger fra drøyt 180 land klarte et døgn på overtid lørdag omsider å bli enige om et mandat for forhandlingene, som etter planen skal resultere i vedtak av en ny avtale på klimakonferansen i København senhøstes 2009.

Norge arbeider nå for at kompromisset skal munne ut i en ny klimaavtale i 2009
– Det gjenstår mye hardt arbeid, og mange konflikter må løses for at det avgjørende København-møtet skal bli en suksess. Utviklingen videre bestemmes av om det er politisk vilje til å ta tak i problemene, sier Solheim.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger