Publisert 4. februar 2000

Petroleumstilsynet (Ptil) slo alarm etter at oljeutslipp i sloptanken på Snorre B i Nordsjøen ble oppdaget like før påske. Mannskapet mønstret om bord i livbåtene og helidekk ble stengt. Nå krever Ptil forklaring fra Statoil.

Torsdag 25. mars i år etablerte Ptil beredskapssentral, noe som skjer rutinemessig ved alvorlige hendelser, etter å ha mottatt rapport om påvist hydrokarbongass på Snorre B-plattformen.

– Utslipp av hydrokarboner slo ut på en gassmåling. Ettersom dette skjedde i nærheten av helidekk, ble helidekk stengt og mannskapet mønstret om bord i livbåtene, opplyser øyvind Midttun, pressetalsmann i Ptil.

Ptil iverksatte forberedelser av beredskapssentralen like etter at de mottok melding om hendelsen ved 16.30-tiden. Drøye to timer senere ble arbeidet avbrutt, da Statoil hadde fått situasjonen under kontroll. Nå krever Ptil svar på årsaken til lekkasjen.

– Statoil har iverksatt dybdestudium, som vi venter å motta i løpet av de nærmeste ukene. I utgangspunktet anså vi hendelsen som alvorlig ettersom helidekk ble stengt, men situasjonen ble raskt normalisert, sier Midttun som ikke vil si mer før rapporten er klar.

Ifølge informasjonssjef i Statoil, Gisle Johanson, var det ansatte på plattformen som reagerte på gasslukt. Kontrollrommet ble deretter varslet og en måling ble gjort på stedet. Den påviste avdamping av hydrokarbongass fra sloptanken.

– Vi tok høyde for at dette var en alvorlig hendelse. Derfor ble produksjon og andre aktiviteter stanset og mannskapet måtte mønstre om bord i livbåtene. Totalt 135 personer var på plattformen, og rundt 80-90 av disse hadde ingen beredskapsoppgaver. Men i ettertid er hendelsen blitt klassifisert som laveste risikonivå, forteller Johanson.

Han sier det var mindre mengder kubikkmeter olje som havnet i sloptanken og førte til kortvarig produksjonsstans.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger