Publisert 4. februar 2000

– I fjor ble vi beskyldt for å ikke ha tempo i våre prosjekter, og for ikke å gjør nok i utbygging av nye felt. Men vi har gjort jobben vår i 2010, sier en engasjert konserndirektør for Statoil, øystein Michelsen.

HAR GJORT JOBBEN VåR: øystein
Michelsen i Statoil.
Foto. INGER JOHANNE STENBERG

Konserndirektør for norsk sokkel i Statoil, øystein Michelsen, slo tilbake mot leverandørindustrien fra talerstolen på årets Strategikonferansen. I fjor ble Statoil beskylt for å ha for lite fortgang i prosjekter, og for lite jobb til leverandørene, men i 2010 har selskapet gjort jobben sin, mener Michelsen.

– Vi har sanksjonert ti nye prosjekter, vi satt tre nye felt i produksjon i fjor, og fast track prosjektene er i rute, sa Michelsen.

Gullfaks
Michelsen understrekte for publikummet bestående av leverandører at Statoil brukte 116 milliarder kroner i fjor, og 92 av disse var i Norge. Men selv om han påpekte at 2010 var et handlingens år for Statoil i Norge, så måtte han og bruke deler av sin tilmålte tid på Gullfaksproblematikken.

Etter at hovedverneombud på Gullfaks gikk av tidligere denne måneden, og stadige bekymringer om sikkerheten på Gullfaks så Michelsen seg nødt til å snakke om sikkerheten.

– Fremdeles har vi alvorlige hendelser, fremdeles skades det mennesker i vår virksomhet. Vi har og mange utfordrende saker som vanskelig å finne tekniske løsninger på. En annen utfordring er uenighet internt på løsninger. Det preger vårt interne arbeid med dette, sier Michelsen.

Sanksjonert ti nye prosjekter
Men Michelsen livnet mer til da han fikk snakke rett til leverandørene om hvor mange prosjekter Statoil har på trappene.

– Vi har sanksjonert ti nye prosjekter i 2010. Vi satt tre nye felt i produksjon i fjor, og fast track prosjekter er i rute. I fjor hadde vi en relativt lav letevirksomhet, totalt 16 brønner, men år kommer vi til å trappe opp leteaktiviteten. I fjor brukte vi tid på å modne prosjekter, nå vil vi øke letingen, sier Michelsen.

Konserndirektøren nevnte både Gudrun, Valemon , Dagny/Ermintrude og Skarv som prosjekter som skal sikre produksjonen frem til 2030. Etter det er likevel fremtiden usikker, og nye områder ble fremhevet som viktig.

– Vi tror ikke økt utvinning vil opprettholde produksjonen etter 2020. Vi må redusere driftskostnader, reforhandle rigger og fortsette med lavtrykkproduksjon. Vi skal fortsette vår leteinnsats. Men utover 2020 trenger vi mer å jobbe med, derfor er Lofoten og Vesterålen og Barentshavet øst viktig for vår industri, avslutte Michelsen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger