Slutte å lete etter olje?

Publisert 5. juni 2014

Torsdag, på verdens miljødag, skal Stortinget for første gang i historien ta stilling til om vi skal stanse letingen etter flere olje- og gassfelt.,Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener vi allerede har funnet mer olje og gass enn vi bør ta opp og at vi ikke må bruke ressurser på å skal lete etter mer. MDG har foreslått å stanse letingen etter mer olje og gass og å trekke Statoil ut av tjæresand. I dag behandles forslagene i Stortinget.

De norske forfatterne av FNs klimapanels siste rapport sa til Dagens Næringsliv at Norge må avvikle sin olje- og gassproduksjon over de neste 30 årene dersom vi skal nå klimamålene.

– Vi har allerede funnet mer olje og gass enn vi bør pumpe opp, og det er derfor meningsløst å åpne for leting etter enda mer. Vi må stanse de siste årenes eksplosive vekst i fossilinvesteringer og begynne å styre investeringene i Norge inn i bærekraftig utvikling, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

– Canada og nordområdene er noen av verdens mest unike, naturskjønne, biologisk rike og sårbare områder. Disse naturområdene er mer verdt for etterslektene enn kortsiktig oljeprofitt, sier Hansson.

De andre partiene
Forslaget om å stanse letingen etter mer olje og gass får støtte av SV, men ikke av KrF og Venstre. Både Krf og Venstre har stemt for perspektivmeldingen som legger opp til mer olje- og gassproduksjon fremover.

– Den grunnleggende utfordringen i norsk klimapolitikk er utslippene fra oljevirksomheten. Ethvert parti som ønsker å fremstå som et miljøparti, kan ikke annet enn å stemme for våre forslag. Hvor er klimatroverdigheten til KrF og Venstre i denne saken?, spør Hansson.

Høyre, FrP, Ap og Sp stemmer imot forslaget. De fire partiene vil også videreføre Statoils investeringer i tjæresand.

– Jonas Gahr Støre har tidligere gått inn for å trekke oljefondet ut av kull. Vårt forslag om å trekke Statoil ut av tjæresand går på nøyaktig det samme. At Ap ikke støtter De Grønne og stemmer for å trekke selskapet ut av finansielt risikable investeringer i skitten oljeproduksjon er skuffende, sier Hansson.

Splittet regjering
I går sa oljeminister Tord Lien at regjeringen ønsker å ta opp all oljen på norsk sokkel. Miljøminister Tine Sundtoft svarte at investeringene ikke må gå i gal retning og at utviklingen går mot fornybart.

Rasmus Hansson mener at regjeringen fremstår som splittet om fremtiden til norsk oljeproduksjon.

– Regjeringen driver med et dobbeltspill. Lien forteller oljeindustrien at regjeringen ønsker å gi full gass, mens Sundtoft sier investeringene ikke må gå i gal retning. Statsministeren må komme på banen å klargjøre hva regjeringen egentlig mener.

Les også:

Løser bare fem prosent av problemet

Går inn for å stoppe all leting på sokkelen

– Ingen forskjell på Erna og Jens

Venstre også lei Stoltenbergs klimapolitikk

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger