Publisert 7. juli 2006

Antallet søknader om bygging av småkraftverk er seksdoblet det siste året. Store kraftselskaper er på jakt etter biter av et kommende milliardmarked, skriver Dagens Næringsliv.

– Små vannkraftverk er den eneste typen kraftutbygging som vil være lønnsom selv uten offentlig støtte, sier avdelingsdirektør Bjørn Wold i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Så langt i år har NVE registrert 135 søknader om å få bygge småkraftverk. I tillegg venter direktoratet å få inn nesten hundre flere søknader i løpet av året. Til sammenligning kom det i fjor inn 39 søknader, hvorav 36 ble innvilget.

Dersom alle søknadene blir innvilget, vil det ifølge Dagens Næringsliv gi en samlet effekt på cirka 2,7 terawattimer (TWh).

NVE mener det er mulig å bygge småkraftverk som kan gi mellom fem og sju TWh tilleggsstrøm i løpet av de kommende ti årene. Med en strømpris på 30 øre per kilowattime gir det årlige inntekter på over to milliarder kroner.

Siden det norske strømforbruket øker med cirka én TWh per år, kan småkraftverk ikke kompensere fullt ut for denne økningen. Men tilskuddet blir likevel stort nok til at det vil merkes, mener kraftanalytikere.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger