Publisert 4. februar 2000

2,5 år etter funn er nå Smørbukk Nordøst satt i produksjon.

Produksjonen ble satt igang fredag 10. februar. Smørbukk Nordøst ligger i Norskehavet og er en del av åsgard Unit i lisens 094. Funnet ligger på om lag 4.500 meters dyp. Det antas at det er delvis kommunikasjon mot Smørbukk-feltet.

Utvinnbare reserver er beregnet til 1,3 milliarder kubikkmeter gass samt olje og kondensat tilsvarende 5,7 millioner fat. Utbyggingen vil øke framtidig olje- og gassproduksjon over åsgard B og gir muligheter for å bygge ut nye funn i området.

Eksempel på strategi
– Smørbukk Nordøst er et godt eksempel på selskapets strategi om å sette volumer raskt i produksjon og utnytte eksisterende infrastruktur, sier produksjonsdirektør for åsgard Astrid Jørgenvåg.¨

– Selv i tider med store funn er det sunt å være bevisst på at store deler av fremtiden på norsk sokkel ligger i små, men viktige volumer. Vi har stor oppmerksomhet på å øke utvinningen fra modne felt på norsk sokkel. For åsgard er det i tillegg til å jobbe med tiltak for økt utvinning (IOR) viktig å tilrettelegge for innfasing av stadig nye satellitter, som kan dra nytte av eksisterende infrastruktur for prosessering og transport, framholder Jørgenvåg.

– Smørbukk Nordøst er et godt eksempel på den betydelige verdiskapningen felt nær leting kan bidra til, sier Jørgenvåg og legger til at samarbeidet mellom Leting og åsgard-lisensen i dette prosjektet har fungert utmerket.

En av de raskeste
åsgard er et knutepunkt på Haltenbanken og utbyggingen av Smørbukk Nordøst viser at det er mulig å raskt realisere ny produksjon, når det er tilgjengelig prosesseringskapasitet i området. Smørbukk Nordøst er en av de raskeste utbyggingene i Norskehavet noensinne.

Smørbukk Nordøst er bygget ut med en enkeltbrønns bunnramme. Undervannsutstyr som tidligere har vært anskaffet for Sigrid er modifisert og installert. Dette har gitt redusert utbyggingstid og kostnad.

Den nye bunnrammen er installert på den forborede produksjonsbrønnen. Komplettering av brønnen har skjedd etter installasjon og oppkobling av undervannsutstyret.

Brønnstrømmen overføres gjennom en 5,5 kilometer lang rørledning til bunnramme N på Smørbukk og videre gjennom eksisterende rørledninger til prosessering på åsgard B plattformen.

Fra åsgard B sendes gassen videre gjennom rørledningen åsgard transport til behandlingsanlegget på Kårstø.

Oljen sendes gjennom eksisterende rørledning til lagerskipet åsgard C for videre transport med tankskip.

Smørbukk Nordøst ble påvist i 2009. Boring av kombinert lete- og produksjonsbrønn ble utført av boreriggen Transocean Leader. Kompletteringen av brønnen ble utført av riggen Deepsea Bergen i tidsrommet fra november til januar.

Rettighetshaverne i lisensen er operatør Statoil Petroleum AS (34,75 prosent), Petoro AS (35,69 prosent), Eni Norge AS (14,82 prosent), Total E&P Norge AS (7,68 prosent) og ExxonMobil E&P Norway AS (7,24 prosent).

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger