Publisert 9. november 2007

Oljeselskapene var fredag i full gang med å starte driften igjen på plattformene i Nordsjøen som ble stengt på grunn av uværet Andrea.

NTB

Noen oljepumper ble startet fredag mens andre ikke kommer i normal drift før lørdag. Uværet har medført produksjonsutsettelse på flere hundre tusen fat olje. Selskapene tar likevel produksjonstapet med ro. Olje ligger der, og det er mulig å ta igjen noe av utsettelsen ved økt produksjon framover.

Gjennomgang
– Vi er i ferd med å normalisere driften igjen, opplyser kommunikasjonsdirektør Stig S. Kvendseth i ConocoPhillips. Selskapet forflyttet 500 oljearbeidere fra de mest utsatte plattformene på Ekofisk-feltet før stormen slo til. Sju plattformer ble stengt onsdag og torsdag.
Fredag var arbeidet med inspeksjon av installasjonene og forberedelser til produksjonsstart i full gang. Stormen ser ikke ut til å ha gjort skader på plattformene, men selskapet gjennomfører en grundig gjennomgang før produksjonen kan starte.

Kvendseth kunne fredag ettermiddag ikke si når alle plattformene vil være i full drift eller hvor mye produksjon som er utsatt. Selskapets døgnproduksjon på feltet er 140.000 fat, så reduksjonen i forbindelse med stansen kommer raskt opp i over 200.000 fat totalt.

– Tar igjen noe av det tapte
BP Norge regner ikke med å få i gang produksjonen på Valhall-feltet før lørdag.
– Vi må få folkene ut til plattformene og gjennomføre inspeksjon og rutiner før oppstart, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i selskapet, Olav Fjellså.

Han sier det er vanskelig å anslå hvor mye produksjonen er redusert under uværet. Ut fra en dagsproduksjon på 80.000 fat på feltet, kan reduksjonen komme opp i 160.000 fat før normal drift er gjenopprettet.
– Men vi regner med å kunne øke produksjonen når vi kommer i full drift slik at vi tar igjen noe av det tapte, sier han.

StatoilHydro stengte to felt da uværet nærmet seg. Det ene, Visund, ble startet etter noen timers stans natt til fredag, opplyser informasjonssjef Gisle Johanson i StatoilHydro. Selskapet håpet å få det andre feltet, Oseberg Øst, i drift i løpet av fredag.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger