Publisert 14. april 2007

Statoils topp moderne gassanlegg på Melkøya utenfor Hammerfest tåler ikke tøft vintervær. Det slås fast i en granskningsrapport.,
I slutten av januar var det liten vestlig storm og snøbyger i Hammerfest. Det ble for mye for fabrikken på Melkøya, skriver Finnmark Dagblad.

Strømforbindelsen til land ble brutt, cirka 150 gassdetektorer ble satt ut av funksjon og brannslukkingssystemet sviktet. I tillegg ble det gjort flere menneskelige feil da alarmen gikk.

Et utvalg som har gransket hendelsen fastslår at Melkøya ikke er godt nok rustet til å stå imot en krevende finnmarksvinter.

Kollapset
Natt til 27. januar gikk mye galt på Melkøya. Kombinasjonen sterk vind og kraftig snøfall skapte en situasjon som ifølge ekspertene var alvorlig. Situasjonen var uoversiktlig i flere timer, og den ble ikke bedre av at hovedstrømforbindelsen røk ved tretiden. Da ble det startet to dieselgeneratorer som skulle levere reservestrøm, men etter kun 50 minutters drift kollapset også disse på grunn av nedising som følge av snø- og sjøfokk.

Falske alarmer
Det omfattende strømbruddet førte til at cirka 150 gassdetektorer ble satt ut av funksjon. Dette skapte mye stress for folk som var på vakt, ettersom gassalarmen ble utløst ikke mindre enn 470 ganger.

På grunn av strømbruddet ble også det avanserte brannslukkingssystemet kraftig svekket. Brannvannskapasiteten ble redusert med 50 prosent. Undersøkelser viser at vann fra bare én av to brannpumper var tilgjengelig i den kritiske fasen. Det var ikke nok kraft til å drive den elektriske brannvannspumpen.

Ikke godt nok
I en intern Statoil-rapport heter det at hovedårsaken til problemene er «mangelfullt vinteriseringsprogram» for Melkøya. Gruppen har kartlagt hendelseskjeden, og peker på at selv om både utstyr og rutiner er av ypperste klasse er det ikke robust og pålitelig nok under ekstreme værforhold.

– Snøstorm må påregnes vinterstid på Melkøya. Dette forhold er ikke i tilstrekkelig grad tatt hensyn til ved en del væreksponerte løsninger som er valgt i forbindelse med sikkerhetskritisk utstyr, heter det i rapporten.

For sent
Granskerne har også avdekket svakheter i forhold til beredskap og alarmhåndtering på Melkøya. Blant annet ble ikke beredskapsledelsen purret før etter seks timer. Det skjedde ved nitiden på morgenen, og da var den kritiske fasen forlengst over.

Statoil har trolig all grunn til å være lykkelig over at dramaet ikke oppsto på et tidspunkt hvor det var gass i hele LNG-anlegget. Hadde anlegget vært i full produksjon ville det vært nødvendig å opprette en såkalt beredskapssituasjon og eventuelt stoppe all virksomhet.

– Uansett er bortfall/reduksjon i disse sikkerhetsfunksjonene alvorlig. Spesielt hvis man tar i betraktning at det var tilfeldig at det skjedde nå. Hendelsen kunne like gjerne skjedd senere, med gass i større deler av eller hele anlegget, heter det i granskningsrapporten.

Anbefalinger
Granskerne anbefaler at Statoil gjennomfører en rekke tiltak for å hindre flere krisesituasjoner utløst av dårlig vær. De viser til at det på flere av selskapets øvrige anlegg til lands og til havs har vært utfordringer knyttet til gassdetektorene under snøvær.

– Denne erfaringen fra andre deler av selskapet er ikke blitt ivaretatt godt nok på Melkøya, pekes det på.

Det heter også at Statoils prosjektorganisasjon ikke i tilstrekkelig grad har tatt hensyn til de klimatiske utfordringer som kan forekomme om vinteren på Melkøya.

Petroleumstilsynet vurderer granskning
Petroleumstilsynet avgjør mandag om det skal foreta egne undersøkelser av sikkerheten på Statoils Snøhvit-anlegg på Melkøya ved Hammerfest, melder NTB.

Direktør Magne Ognedal i Petroleumstilsynet sier til Finnmark Dagblad at tilsynet vil vurdere Statoil-rapporten og på bakgrunn av den vurdere om de skal innlede gransking.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger