Publisert 4. februar 2000

Nå plusser StatoilHydro 7,5 milliarder på budsjettet for videre utvikling av Snøhvit-prosjektet. I tillegg vil selskapet bruke opp til 5,5 milliarder på å stabilisere produksjonen.

PENGESLUK: Snøhvit-utbyggingen og Melkøya-
anlegget blitt mye dyrere enn man forventet.
(Foto: EILIV LEIREN / STATOILHYDRO)

Snøhvit-prosjektet er delt inn i fire faser, og nå er fase en, bestående av utbygging og oppstart, unnagjort. Nå gjør StatoilHydro opp regnskap, og det ikke videre hyggelig lesning for de som sitter på lommeboken.

Overskridelser
De totale utbyggingskostnadene for fase en har nådd 48,1 milliarder kroner. Det er en økning på 3 milliarder i forhold til det man hadde forutsett i september 2005. Selskapet skriver i en pressemelding at kostnadsøkningen er knyttet til ferdigstillelse av landanlegget på Melkøya. Siden oppstart har også anlegget på Melkøya hatt store problemer og vært nedstengt og kjørt på redusert kapasitet i lange perioder. Et eget prosjekt er derfor nå opprettet for å se på løsninger for å sikre mer stabil drift. En beslutning på hvilke tiltak som skal tas vil falle i 2009, og kostnadene på dette vil ligge på mellom 2,5 og 5,5 milliarder kroner.

I tillegg til disse overskridelsene, velger StatoilHydro nå å oppjustere kostnadsestimatet for de resterende fasene i prosjektet. Det nye anslaget for prislappen på fase to til fire er på 20,8 milliarder kroner, 7,5 milliarder kroner mer enn det som ble anslått i september 2005.

– Usikkert estimat
– økningen skulder i sin helhet kostnadsutviklingen på blant annet borerigger og annet materiell. Ingen kontrakter er inngått for dette arbeidet. Det er fortsatt ikke foretatt et endelig konseptvalg for fremtidig kompresjonsløsning på feltet. Det er derfor betydelig usikkerhet om dette estimatet, skriver StatoilHydro i en pressemelding.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger