Solberg til Elvestuen: – Vi har ingen plan om å verne Barentshavet

Foto: Kilian Munch/Norsk olje og gass
NTB
Publisert 3. september 2019

Ola Elvestuen uttalte til Dagbladet forrige uke at «Barentshavet nord må få varig vern og grensen for iskanten må flyttes sørover».

Overfor Dagens Næringsliv gjør statsminister Erna Solberg det klart at Elvestuen snakker om Venstres synspunkter i synet på oljeaktivitet i nord.

– Vi har ingen plan om å verne Barentshavet, sier Solberg.

Solberg slår fast at med unntak av 50-kilometersbeltet rundt iskanten i Barentshavet, skal det legges til rette for oljeaktivitet. Hun sier at hvis det ikke skulle bli leting og drilling, er det ikke på grunn av klimaet, men mangel på funn eller rene lønnsomhetskrav som markedet styrer selv, skriver avisen.

Solberg sier regjeringen skal følge det faglige rådet om hvor iskanten skal gå, som blir klart i en forvaltningsplan for Barentshavet som legges fram neste år.

– Vi skal forholde oss til iskanten, og den kan flytte seg. Derfor skal vi ha et faglig godt grunnlag for hvor det kan være aktivitet. Dette rike beltet av dyr og planktonliv bør vernes, sier Solberg.

Definisjonen av iskanten er forstått som grensen for områder der det er mer enn 30 prosent sannsynlighet for sjøis i april måned. Iskanten er biologisk viktig, ikke minst fordi det foregår en intens produksjon av planteplankton der. Dyreplankton, fisk, sjøpattedyr og sjøfugl utnytter dette, og de samles rundt iskanten.

Siste fra forsiden

+

West Phoenix står uten oppdrag – over 100 mister jobben

Milliardsluket flytende havvind: Ansvarlige politikere etterlyses

+

Equinor setter fart på Norges to største uutbygde gassfunn

+

– Nybygg vil kreve dagrater over 720.000 dollar og 5-årskontrakt

Archer er tildelt Okea-kontrakt på fem år

Nå drives Troll B og C delvis med kraft fra land

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger