Publisert 3. november 2007

Stadig flere investorer blir interesserte i solenergi, og økte investeringer gjør energiformen billigere. Men fortsatt er teknologien for dyr for mange av de 1,6 milliarder menneskene verden over som mangler strøm.

NTB

I dag dekker slik teknologi mindre enn 0,1 prosent av verdens strømbehov. Men tilhengere av solenergi mener at en ny tidsalder er i emning, og regjeringene i mange land – fra USA til Japan og Tyskland – forsøker å få forbrukerne til å endre energivaner.

– Det er trist at 1.600 millioner mennesker lever uten elektrisitet og to til tre milliarder bruker energi på en primitiv og svært helseskadelig måte, sier nobelprisvinner i fysikk Steven Chu. Han er en av lederne for den internasjonale organisasjonen InterAcademy Council, som nylig advarte om at den «primitive» energibruken er en hemsko i kampen mot klimaendringer.

Sparer
En overgang til solenergi trenger ikke være dyrt for den enkelte forbruker – tvert imot viser beregninger at en gjennomsnittlig tysk husholdning kan spare mer enn 2.000 euro eller rundt 15.500 kroner per år på å installere solcellepaneler. Kostnadene lar seg avskrive over ti år, og i de resterende ti årene av panelenes levetid tjener husholdningen godt på overgangen.

Det er vel og bra i det rike Tyskland og i andre velstående industriland – men hva med fattige mennesker i utviklingslandene? Et lavt inntektsnivå og tilsvarende lavt offentlig støttenivå gjør det ofte vanskelig å selge tanken om slik energisparing inn hos menneskene her, men umulig er det ikke.

I delstaten Karnataka sør i India har myndighetene gitt offentlig pengestøtte til private selskaper som de siste årene har drevet markedsføring av solenergi i større og mindre byer. Blant annet kan forbrukere som installerer solcellepaneler få rabatt på strømregningen.

Avtale
Sentralregjeringen i New Delhi har inngått avtale med Tyskland om felles utvikling av ny teknologi, blant annet for utnyttelse av solenergi. Tyskerne ser på dette som en god mulighet for økt eksport, men også som et ledd i den felles kampen mot global oppvarming, sier landets vitenskapsminister Annette Schavan.

Ifølge Schavan vil inderne etter hvert slutte seg til FNs rammeavtaler for kampen mot utslipp av drivhusgasser, og ikke følge USAs eksempel ved fortsatt å stille seg utenfor.
– Alle som tror de kan si nei, vil få føle verdenssamfunnets vrede, spår Schavan.

Tyskerne ligger langt framme i utvikling, produksjon og salg av utstyr for solenergi. Med en stadig sterkere interesse for denne energiformen blant indiske politikere, kan etterspørselen etter slikt utstyr i India komme til å vokse sterkt de nærmeste årene.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger