Publisert 10. januar 2008

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) er kritisk til at Storbritannias regjering har gitt klarsignal for neste generasjon atomkraftverk.

NTB

Solheim er bekymret
for atomavfallet.
Foto: Øyvind Midttun

– Å satse på mer kjernekraft kan være en farlig vei å gå for å løse klimaendringene, ikke minst på grunn av avfallsproblemene, sier Solheim i en pressemelding.

Solheim er spesielt bekymret over at den britiske kjernekraftindustrien har foreslått å basere nye kjernekraftverk blant annet på reprosessering av atomavfall i Sellafield.
– Denne reprosesseringen skaper store mengder flytende, høyaktiv avfall som utgjør en stor forurensningsrisiko. Jeg vil advare mot å basere framtidig kjernekraftproduksjon på løsninger som medfører utslipp som kan ramme Norge og andre naboland, sier Solheim.

– Nødvendig for å oppfylle avtaler
– Regjeringen mener at nye atomkraftverk bør spille en rolle i dette landets framtidige blanding av energikilder, sammen med andre kilder med lave utslipp av klimagasser, sa næringsminister John Hutton i Underhuset torsdag.

Regjeringen til statsminister Gordon Brown mener Storbritannia må bygge nye atomkraftverk for å kunne oppfylle sine internasjonale klimaavtaler, og for å bli mindre avhengig av å importere energi ettersom forekomsten av olje og gass fra Nordsjøen minker.

I dag dekker atomkraft 18 prosent av Storbritannias energibehov. Men mange av atomkraftanleggene er gamle, med avleggs teknologi.

– Dårlige nyheter
Greenpeace, som har klart å blokkere atomvedtak tidligere, fortviler over beslutningen og sier offentligheten har blitt ført bak lyset under behandlingen av saken. Miljøorganisasjonen har allerede satt sine advokater i gang med å vurdere gyldigheten av vedtaket.

– Dette er dårlige nyheter for britisk energisikkerhet og dårlige nyheter for kampen mot klimaendringer, sier lederen for Greenpeace i Storbritannia, John Sauven. Han understreker at det er store sikkerhetsproblemer med regjeringens planer om å lagre radioaktivt avfall under bakken.

Også det liberaldemokratiske partiet er imot planene og kaller regjeringens beslutningsprosess «en farse». Men atomplanene får støtte av det konservative partiet.

Atomindustrien jubler
Beslutningen er også et solid håndslag til atomkraftindustrien, som har fått en renessanse over hele verden på grunn av den store oppmerksomheten om skadelige klimautslipp fra andre energikilder.

Næringsminister Hutton har invitert energiselskaper til å bygge og drive et uspesifisert antall atomkraftverk. På en pressekonferanse torsdag sa han at det er i landets «livsnødvendige interesser på lang sikt» å erstatte de nåværende ti atomkraftverkene med anlegg med neste generasjons teknologi.

Det franske selskapet EDF har planer om å bygge fire nye atomkraftverk i Storbritannia.
Areva, et annet stort atomkraftkonsern, hilser den britiske regjeringens beslutning velkommen, og sier de vil bygge seks nye atomkraftverk.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger