Publisert 9. april 2008

Utviklingsminister Erik Solheim lover strengere revisorkontroll og hyppigere stikkprøver etter rapporter om at 150 millioner norske bistandskroner skal være på avveie i Tanzania.
,NTB

Fra 1994 til 2006 var Norge deltakende i prosjektet Natural Resources Program (MNRP) i Tanzania. Norge investerte i løpet av perioden 300 millioner norske kroner i prosjektet, men ifølge et dansk revisorselskap, innleid av den norske ambassaden, skal 150 millioner norske kroner være forsvunnet i misbruk eller korrupsjon.

––Vi utelukker ikke svindel. Vi vet det har vært et betydelig regnskapsrot, noe som er fullstendig uakseptabelt, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV) til Bistandsaktuelt.

Han mener det kan bli aktuelt å kreve penger tilbake fra Tanzania, men er imidlertid ikke helt enig i det danske revisjonsselskapets rapporter.

– Slik det ser ut nå er det ikke grunnlag for å konkludere med at 150 millioner er på avveie, sier Solheim.

Bedre oppfølging
Solheim lover å følge opp bistandspengene bedre fremover.

– Det vil bli flere revisorgjennomganger og mer vekt på stikkprøver. Men det må gjøres slik at det ikke blir uforholdsmessige kostnader. Vi må også bygge opp egen kompetanse på korrupsjonsområdet i norsk bistand, sier Solheim.

En satsing som blir helhjertet støttet av riksrevisor Jørgen Kosmo.

– Det er helt åpenbart at vi må ha bedre kontroller. Bare å kontrollere at et regnskap er ført er ikke nok, sier Kosmo til Bistandsaktuelt.

Han mener et bedre revisorsamarbeid mellom de forskjellige giverlandene bør gjennomføres.

Alvorlige mangler
Revisjonsselskapet leverte to rapporter. De viser at det verken fantes bilag, dokumentasjon eller kvitteringer for mer enn 30 prosent av utgiftene.

Rapportene avdekket også at det systematisk ble betalt for utgifter til seminar og seminardeltakelse som i varte mye kortere enn utgiftene tilsa. I tillegg var det bokført kostbare reiser, konsulenttjenester, ikke overholdte anbudsrutiner, innkjøpte biler var priset for høyt, mangel på inventar- og utstyrslister og overføringer til andre prosjekter uten noen begrunnelse lagt til grunn.

– Dette er en alvorlig sak, men vi må ikke glemme at det nå skjer en positiv utvikling i Tanzania gjennom at landet tar tak i korrupsjonsproblemene, sier Solheim.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger