Solid oppstart for Eksportkreditt Norge

Publisert 8. april 2013
I 2012 finansierte Eksportkreditt Norge eksportkontrakter for 24,2 milliarder kroner, hvorav 99,5 prosent til olje og offshore.

,

Etter et solid oppstartsår, satser selskapet nå ytterligere i SMB-segmentet for å bidra til å bygge opp nye eksporteventyr både i og utenfor offshorenæringene. Det melder NTB.

– Offshore, olje- og gassvirksomhet er for tiden inne i en høykonjunktur og utlånsporteføljen vår gjenspeiler dette. Vi har som mål å bidra til ytterligere vekst i offshorenæringene. Samtidig ønsker vi å tilrettelegge enda bedre for at små- og mellomstore bedrifter skal kunne utvikle ny kunnskap og teknologi, sier Jarle Roth, administrerende direktør i Eksportkreditt Norge.

Ved utgangen av 2012 var 51,9 prosent av utlånsporteføljen knyttet til skip og skipsutstyr, 47,6 prosent til utstyr til olje- og gassnæringen, mens 0,5 prosent var innen fornybar energi, miljøteknologi og øvrige næringer.

– For mange mindre eksportører kan eksportfinansiering spille en avgjørende rolle for å vinne kontrakter. I løpet av våren gjennomfører vi derfor en omfattende besøksrunde for å synliggjøre mulighetene for små og mellomstore bedrifter. Vi legger stor vekt på forenkling av prosesser og er i samarbeid med Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK) i gang med å forenkle lånedokumentasjon for lånebeløp under 30 millioner kroner, sier Roth.

24,2 milliarder
Totale utbetalinger fra Eksportkreditt Norge i 2012 var på 24,2 milliarder kroner, hvorav 9,4 milliarder kroner ble utbetalt i andre halvår 2012. Utlånssaldoen ved årsslutt var 28,6 milliarder kroner. Årsaken til at utlånssaldoen var høyere enn utbetalte lån skyldes at staten overtok lån fra Eksportfinans ASA i 2011.

I 2012 mottok Eksportkreditt Norge 302 unike søknader for finansiering av prosjekter i 48 land, med samlet søknadsvolum på 173 milliarder kroner. Kun et fåtall av de mottatte lånesøknadene blir omsatt til faktiske lån. De største bortfallsårsakene er at eksportøren taper konkurransen om kontrakten eller at kjøper kansellerer prosjektet eller velger alternativ finansieringsløsning.

– Den høye etterspørselen tolker vi som en bekreftelse på at vi har lykkes med å etablere et tilbud som er i takt med norske eksportbedrifters behov. Det gode aktivitetsnivået fortsetter inn i 2013. Sannsynlighetsjustert ordrereserve, som er vårt beste anslag for fremtidige låneutbetalinger, var ved utgangen av 2012 på 39,5 milliarder kroner, sier Roth.

Like før påske ble det også kjent at EFTAs overvåkingsorgan, ESA, har godkjent en ny metode for å fastsette renter på markedslån fra Eksportkreditt Norge.

– Først og fremst er ESAs beslutning positiv for norsk eksportindustri, som vil kunne glede seg over at vi kan tilby minimumsrenter som fortløpende følger markedsutviklingen, sier Jarle Roth.

Eksportkreditt Norge samarbeider nært med GIEK. GIEK stiller garanti for 76 prosent av utestående lånebeløp i porteføljen ved utgangen av 2012, og resterende 24 prosent garanteres av norske og internasjonale banker.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger