Publisert 27. august 2007

Mars har tidligere vært en våt planet. Nå har svenske forskere funnet tegn på at solvind kan ha «blåst vekk» deler av vannet.

NTB

Amerikanske og europeiske satellitter har de siste årene funnet tegn på at det er store mengder vann – i frosset form – under overflaten på Mars. En gang i tiden fløt det også store mengder vann på overflaten.

Hvor dette vannet har tatt veien opptar mange forskere. Ifølge Norsk Romsenter presenterer svenske forskere nå observasjoner som støtter en teori om at solvinder kan ha «blåst vekk» vannet.

Energistormer
I desember 2006 brøt det ut sterke energistormer på den siden av Solen som vendte vekk fra Jorden. Solvinder med ladede partikler økte, og mengden av oksygen som forsvant fra Mars’ atmosfære ble mye høyere enn normalt.

Forskere har lenge lurt på om vannmangelen på Mars skyldes sterke solvinder som har fått oksygen til å fordampe fra atmosfæren. Når oksygen lekker fra atmosfæren, vil også vann forsvinne. I motsetning til Jorden har ikke Mars noe magnetfelt som beskytter mot solvind og stråling fra rommet.

Solvinden «spiser»
Bo Andersen, solfysiker og administrerende direktør ved Norsk Romsenter, sier at svenske resultater fra Mars Express tidligere har vist at slike partikler som finnes i solvinden «spiser» av de ytre lagene av Mars-atmosfæren.

– De nye resultatene bekrefter dette og viser hvordan oksygenet som skulle danne vanndampen forsvinner. Faktisk er erosjonen så høy at det er merkelig at ikke enda mer av atmosfæren er borte, sier Andersen.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger