Publisert 4. februar 2000

Det Stavangerbaserte selskapet OBAR skal samle inn data til en av TOTAL Norges obervasjon- og produksjonsbrønner for Hild-feltet. Avtalen kan være en døråpner for OBAR.

Systemet som skal leveres til TOTAL vil overvåke reservoaret en periode hvor riggen er koblet fra brønnen. Dette er en fase hvor firmaer har mye å hente på brønnobservasjoner.

MR. OBAR: Ottar Barsnes er
direktør for OBAR.
(Foto: MAGNUS BIRKENES)

Data skal da sendes fra reservoaret til en datalagringsenhet på havbunnet, og videre mot overflaten til en bøye. Kunden vil kunne motta data daglig til sine kontorer. Dette vil hjelpe TOTAL med evalueringen av tidlig data, i en fase der en ellers ikke ville hatt tilgang til reservoardata.

– Det nye med dette systemet er at vi bruker en tradisjonell observasjonsbøye som i dette tilfellet transporterer data via hydroakustikk. Det er som en mobiltelefon under vann, forklarer Barsnes.

Nye muligheter
OBAR vil stå for integreringen av utstyret mot planlagte reservoarsensorer, levering av data og kommunikasjonsutstyr, i tillegg til en havbøye med satellitt for automatisk link.

Daglig leder for OBAR, Ottar Barsnes, sier at systemet bygger videre på fagkunnskap og prosjekterfaring fra tidligere og lignende reservoarsystemer.

– Dette kan åpne opp nye muligheter for fremtidig reservoar- og generell tilstandsovervåkning, sier Barsnes til Oilinfo Weekend.

Det er stor aktivitet innen leteboring på norsk sokkel for tiden, og Barnsnes ser at systemet kan være aktuelt for de fleste letebrønner.

– Til nå har det ikke vært noen overvåkning av letebrønnene i fasen hvor riggen har boret seg ferdig og forlatt brønnen. Men det kan være mye som skjer med brønnen i nettopp denne perioden, sier Barsnes.

Stor betydning
Kontrakten signert mellom OBAR og TOTAL er på flere millioner kroner, og er av stor betydning for OBAR.

– Det er klart at for et lite firma som oss betyr dette mye. Det er jo spesielt hyggelig at TOTAL satser på oss for et stort prosjekt som dette, sier Barsnes til Oilinfo Weekend.

Systemet har kapasitet til å måle helt ned til 3.000 meters vanndyp. Slike systemer gir først og fremst svar på trykk og temperaturutvikling i den tidlige fasen for reservoaret, og kan spare store pengesummer i planleggingen av fremtidige brønnbaner og i selve testefasen.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger