Publisert 4. februar 2000

Underleverandørene på Statoils SMIL-prosjekt på Mongstad får fremdeles ikke lønn, nå etterlyser de inngripen fra Statoil og hovedkontraktør NLI.

Dette er saken:

– NLI er hovedkontraktør på Statoils
SMIL-prosjekt på Mongstad.

– Det tyske selskapet Babcock er innleid
av NLI for å styre utbyggingen, men uenighet
om betaling gjør at Babcock ikke har betalt
sine underleverandører.

– NLI og Statoil skal ha blitt informert om
betalingsproblemer allerede i mars 2009.

– Babcock skylder nå sine underleverandører
nærmere 40 millioner norske kroner.

– Anslagsvis går et titalls bedrifter over ende som følge av dette. Det verste er at vi som rammes ikke får noen informasjon, sier en opprørt Lars Stockeus i underleverandørselskapet Projektkonsult.

Store utestående pengesummer, flere konkurser og involvering av politiet er bare noen av stikkordene for bråket som har herjet Mongstad de siste ukene.

Det er Statoils SMIL-prosjekt på Mongstad-raffineriet som skulle vise seg å bli svært så utfordrende for både kontraktør og underleverandører. Nå sitter flere arbeidere i Europa uten lønn, men med husleie og strømregninger som må betales.

– Vi får kanskje ikke penger før om ett år, men vi må bare vente. Men det finnes grenser for hvor lenge jeg kan godsnakke med huseier og strømleverandør før de må ha pengene sine, sier Peter Dalsgaard i Aimeks.

LITE LøNN FOR MYE STREV: Arbeidere på
Mongstad har ikke fått lønn på tre måneder.
Nå går det på stumpene løs. Foto: Statoil

Dalsgaard har sammen med blant annet Lars Stockeus jobbet på Mongstad på oppdrag for Babcock som igjen er hyret inn av hovedkontraktør NLI. Siden november har flere av selskapene måtte se langt etter lønn for strevet, og flere selskaper står på konkursens rand.

– Vi venter bare på konkurserklæring fra skattemyndighetene, opplyser Trond Cato Hundstuen i RE Hydrobolt.

Selskapet med omkring 30 ansatte må dermed forberede en rekke oppsigelser om betalingene ikke kommer umiddelbart.

Les også: Opptil 15 selskap konkurstruet av Mongstad-bråk

Sosial dumping

– Jeg trodde virkelig ikke dette var mulig når man er i kontrakt med selskap av kaliberet som Babcock, NLI og Statoil. Det er helt klart at Statoil og NLI har et påseeransvar, men hadde jeg sittet i styrene for noen av de selskapene hadde jeg prøvd å gjøre noe for å løse denne situasjonen, sier Hundstuen.

Nærmere 70 prosent av selskapene som er involvert i prosjektet er utenlandske. Både norske og utenlandske arbeidere har nå gått uten lønn i nesten tre måneder, og pengene ser fremdeles ikke ut til å komme. LO koordinator på Mongstad Truls Olav Strand Nilsen synes situasjonen er vanskelig.

– Det er håp så lenge det er dialog, men det er også alt det er, sier Strand Nilsen.

– Er det snakk om sosial dumping?

– En ting er å ikke få lønn etter norsk minstesats, men at de ikke får lønn i det hele tatt – det sier seg selv hva vi snakker om, forteller Strand Nilsen.

Statoil på sin side understreker at det dreier seg om en konflikt mellom to leverandører, og som de ikke kan, eller vil kommentere ytterligere. Også Babcock forholder seg helt tause til saken gjennom sin advokat Lars Jørgen Francke.

Stockeus understreker at situasjonen for hans selskap Projektkonsult og det norske RE Hydrobolt er prekær. Tyske Aimeks har også tilbakekalt en arbeider fra et av Babcocks prosjekter i Italia som følge av betalingstrøbbel.

– Vi kan ikke jobber mer for Babcock om vi ikke får lønn, sier Dalsgaard i Aimeks.

– Som underleverandør befinner vi oss på bunnen av næringskjeden, først går vi dukken, deretter nestemann, deretter eventuelt Babcock. Men jeg håper Babcock går dukken først, tilføyer en oppgitt Dalsgaard til Oilinfo.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger