Publisert 6. november 2006

Knapphet på nye oljeressurser og fagfolk kan drive fram nye fusjoner og oppkjøp i oljebransjen, tror oljeanalytikere.

Troll A
Foto: Statoil

– Ressursknapphet på fagfolk vil kunne løses gjennom konsolidering. Det har liten hensikt at to selskaper driver med det samme, hvis de kunne slå seg sammen og bruke ressursene mer effektivt, sier oljeanalytiker Arnstein Wigestrand i SEB Enskilda ifølge e24.no.

Han peker på at det har vært en voldsom tilvekst av mindre selskaper som har en litt annen innfallsvinkel enn det de store har. De som lykkes vil være akuelle for oppkjøp av de store selskapene.

Oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i ABG Sundal Collier mener oljeselskapene har kommet i en skvis og presses av leverandørindustrien og fra landene som sitter på oljen. En mulighet til å bedre forhandlingsposisjonen kan være å danne større enheter.

De norske selskapene vil også kunne være aktuelle aktører i en slik situasjon:
– Jeg ser helt klart at slike strukturelle ting er mulige og heller ikke usannsynlige også for de norske selskapene. Hydro kjøpte Spinnaker og Statoil EnCana i 2005. Det er et eksempel på at Hydro og Statoil kan utvikle seg på den måten, sier Wigestrand.

Bjørgan mener Hydro og Statoil er eksempler på mellomstore selskaper som sannsynligvis bør konsolidere internasjonalt for å få tilgang på mer internasjonale områder.

Den siste store fusjonsbølgen i oljesektoren skjedde på slutten av 1990-tallet, da oljeprisen var nede på et rekordlavt nivå på rundt 10 dollar pr. fat. Det førte blant annet til at Hydro overtok Saga Petroleum og mange av de største oljeselskapene i verden slo seg sammen.

Nå er det stadig vanskeligere tilgang på nye olje- og gassressurser og på fagfolk som kan drive frem nye runder med fusjoner og oppkjøp i oljebransjen, tror analytikerne ifølge e24.no.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger