Publisert 25. april 2007

Rådgivnings- og analyseselskapet WoodMackenzie spår knapphet i tilbudet på flytende naturgass i lang tid framover.

Av: Astri Sivertsen

Frank Harris leder Global LNG i Wood Mackenzie.

Byrået la fram sin rapport om utviklingstrender i gassmarkedet, kalt «Access to gas – the LNG industry’s big challenge» på en konferanse i Barcelona i går. Den slår fast at manglende tilgang på flytende naturgass, LNG, vil hemme veksten i markedet både på kort og lang sikt.

– Det er stor etterspørsel etter LNG, og gode utsikter for kapasiteten innenfor skipstransport og regassifiering. Det svake leddet i LNG-verdikjeden er i økende grad tilbudet på LNG, sa Frank Harris, leder for global LNG i Wood Mackenzie.

På kort og mellomlang sikt er det en utfordring for industrien å få på plass tilstrekkelig produksjonskapasitet til å dekke dagens etterspørsel. Anleggene som allerede er i drift eller under planlegging er i stand til å dekke etterspørselen til og med 2010. Men det er liten plass for feilmarginer når det gjelder å få igang nye anlegg, mener Wood Mackenzie.

– Hvis vi regner med at det tar omlag fire år fra en investeringsbeslutning til en LNG-fabrikk står ferdig, er det bare såvidt vi har tid til å bygge nok kapasitet til å dekke etterspørselen fra 2011. Alle forsinkelser vil skape problemer i markedet, sa Harris.

På lang sikt er det tilgangen på nye gassreserver som er den store utfordringen, mener Wood Mackenzie. Selv om det er store uutviklede, kjente gassreserver i verden, så er en betydelig del av disse enten uegnet eller utilgjengelig for LNG-produksjon. Dessuten er det nasjonale oljeselskaper som kontrollerer størstedelen av disse gassreservene. Det gjør det vanskelig for internasjonale selskaper å slippe til.

Wood Mackenzie tror derfor på en økt leteaktivitet etter tilleggsreserver i områder som ikke er dominert av sterke, nasjonale olje- og gasselskaper.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger