Publisert 8. desember 2006

Norsk sokkel må leve med riggmangel i mange år framover, advarer administrerende direktør Marianne Lie i Norges Rederiforbund.

Av Øyvind Midttun, Kristiansund

Aker Driliing har to H6e-
rigger under bygging.
(Ill.: Aker Drilling)

I løpet av få år er riggmarkedet snudd på hodet. I flere år etter oljeprisfallet på slutten av 1990-tallet ble deler av riggflåten liggende i opplag på grunn av manglende oppdrag. I 2006 har den kruttsterke oljeprisen ført til knapphet på rigger.

– På norsk sokkel vil det også framover være tøff konkurranse om å sikre seg rigg, poengterte Lie under Desemberkonferansen i Kristiansund denne uken.

I dag er det 18 halvt nedsenkbare (semi submersible) og fire oppjekkbare (jack up) leterigger tilgjengelig på norsk sokkel. Gjennomsnittsalderen er 18 år.

Men nå bygges det nytt. Norske interesser har for tiden 28 nybygg i ordre til en verdi av 42,8 milliarder kroner. Av disse er ti halvt nedsenkbare og fire boreskip designet for å tilfredsstille krav på norsk sokkel. De første står klar i 2008.

Men hvor mange av nybyggene som tar kontrakter på norsk sokkel er høyst usikkert.

Administrerende direktør Marianne Lie i Norges rederiforbund advarer derfor mot å tro at riggmangelen snart er over.

En etterspørsel som langt overgår tilbudet har presset ratene i været. Flere ganger i høst har det vært sluttet kontrakter for bruk av sistegenerasjonsrigger med dagrater over 500.000 dollar. Det er i tråd med analytikernes forventninger. Tidligere denne uken ble det kjent at en av Aker Drillings nye sjettegenerasjonsrigger har inngått avtale om en mulig treårskontrakt med Aker Exploration der dagraten er på 520.000 dollar.

For små aktører er situasjonen spesielt utfordrende. Rederiene ønsker lange kontrakter, og da kan den beste løsningen være å gå sammen, danne konsortier for å få tak i rigg. Men konkurranse innad i konsortiet kan føre til at videre utforsking og avgrensning av eventuelle funn da kan bli forsinket eller utsatt.

Det blir gjort få funn. Og funnene er gjennomsnittlig langt mindre enn før. Det må altså bores mer for å finne like mye som før. Men selv om oljeprisen legger til rette for høyt aktivitetsnivå, fører den ikke til mer leting, konstaterer Lie.

– I dagens marked brukes riggene i stadig større grad til feltutvikling, på bekostning av leteboring. Oljedirektoratet mener at det årlig bør bores 30-35 brønner på norsk sokkel. Resultatet for 2006 ser ut til å bli 25 brønner, sier hun.

På verdensbasis er det i dag tilgjengelig totalt 653 letefartøy, fordelt på boreskip, halvt nedsenkbare rigger og oppjekkbare rigger. Globalt er det kontrahert 104 nybygg.

– Selv med dagens nybygg, vil det fortsatt være et underskudd på 25 til 30 rigger i verden etter 2010, sier Lie.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger