Publisert 4. februar 2000

– Vi er i en balansert situasjon nå, og vi forventer mange anbud og beslutninger i år, det er leverandørenes kapasitet som kan bli flaskehalsen, tror Jarand Rystad i Rystad Energy.

MODIFIKASJONSKONFERANSEN: Oljedirektoratets tall viser at totalmarkedet på norsk sokkel ligger på omkring 130 milliarder kroner. Ifølge Rystad Energy er derimot tallet for lite, og en sum på 186 milliarder kroner vil være mer representativt.

SPåR SKVIS: Jarand Rystad i Rystad Energy.
(Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

– Når jeg snakker om totalmarked mener jeg alt som konsumeres på norsk sokkel av lisenser og felt. Dette gjelder investeringer og operasjonskostnader, alt fra maling til nye pumper, men ikke skatter og tariffer, forteller Rystad.

Ny skvis
Det er totale utskiftninger og vedlikehold som kommer til å øke utgiftene for oljeselskapene skal man tro Rystad. Selv om 2012 kommer til å by på lite utbygginger og påbegynnelse av prosjekter tror Rystad at totalmarkedet på norsk sokkel kan komme opp i så mye som 250 milliarder kroner i løpet av de neste sju årene. Et slikt tall vil bety stor etterspørsel hos leverandørene, noe Rystad tror kan by på utfordringer.

– I 2007 gikk prisene i været, og leverandørene klarte ikke å levere kvalitet, påpeker Rystad.

– Jeg tror vi kan se en ny leverandørskvis etter hvert, understreker han overfor Oilinfo.

Han henviser til at i tilfellet ved en ny opptur i løpet av de neste årene vil det igjen bli press på leverandørene, noe som kan gi lignende situasjon, hvis man ikke tenker fremover da.

– Det kan komme en ny kapasitetsskvis, men dette kan vi unngå ved å forberede oss, sier Rystad.

– Leverandørene må alltid være forberedt på ny nedtur etter den kommende oppturen.

åtte boreanlegg skal skiftes
Han nevner blant annet boligkvarteret på Snorre A og Gullfaks som markedsåpnere. Også andre modifikasjoner på eksisterende plattformer, samt totale utskifting kan gjøre etterspørselen stor etter norske leverandører.

– åtte norske boreanlegg trenger total utskifting. Dette gjelder Gullfaks, Eldfisk, Snorre, Ekofisk og Veslefrikk. Dette er boreanlegg som rett og slett er slitne, og trenger utskifting eller fullstendig oppgradering, sier Rystad til Oilinfo.

Rystad påpeker at 2010 og 2011 vil være rolige år, og at det er forståelig at det oppstår litt klaging når kontrakter går til utlandet, men han tror oppturen kommer, og med den, kapasitetsskvis.

– Hele verdikjeden vil nok oppleve presset etter hvert. Det er så mange modifikasjoner og oppussing som skal på plass. Det vil nok også oppleves en del press på riggtilgang for eksempel, avslutter Rystad.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger