Publisert 27. august 2007

Det vil bli langt mer attraktivt for utlendinger å søke jobb i Norge dersom Frp får gjennomslag for sin nye, store barnetrygd. Det er både forskere og bemanningsbransjen enige om.

NTB

– Økte statlige trygder vil helt sikkert bidra til økt arbeidsinnvandring fra EØS-land. Folk som egentlig hadde tenkt til å dra til Danmark, vil heller velge Norge hvis de vil få mange tusen mer i barnetrygd, sier Marianne Røed, økonom og forsker ved Institutt for samfunnsforskning og ekspert på arbeidsinnvandring, til Dagsavisen.

Frps forslag om en ny «supertrygd» for barn er blitt blant valgkampens mest diskuterte. Partiet vil samle alle offentlige kroner som i dag brukes på barnetrygd og barnehager, i en ny trygd som går direkte til foreldrene. Ifølge beregninger gjort av Finansdepartementet vil denne bli på minst 7.500 per barn.

Regjeringspartiene mener barnehagene da vil koste 10.000 kroner i måneden, og at titusener, kanskje over 100.000 kvinner, vil oppleve at det blir mer lønnsomt å være hjemme enn å jobbe.
– Det vil selvsagt gi barneforeldre ekstra incentiv til å komme hit. Men hvor mange er umulig å si, sier Marianne Røed.

Direktør Erling Kornkveen i bemanningsselskapet Adecco er ikke i tvil om at en mangedobling av barnetrygden vil gjøre det mer attraktivt å jobbe i Norge.

– Vi merker allerede at det er i ferd med å bli et strammere arbeidsmarked i Europa. Da er det om å gjøre for landene som trenger arbeidskraft, å være attraktive. Med en slik trygd vil Norge bli mer attraktivt, sier Kornkveen.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger