Spår voldsom vekst innen vind

Havvind (Illustrasjon: Statoil)
Publisert 31. oktober 2016

Innen 2030 kan vindkraften stå for så mye som en femtedel av global elektrisitetsproduksjon, mot sju prosent ved fjorårets slutt, ifølge en rapport fra den globale vindbransjens organisasjon Global Wind Energy Council (GWEC).

– Det er en enorm vekst , sier Statoils Irene Rummelhoff til E24.

Som leder for Statoils fornybarsatsing har Rummelhoff ansvaret for milliardprosjekter innen havvind i Tyskland og Storbritannia. I den årlige Energy Perspectives-rapporten er Statoils mest optimistiske spådom at vindkraften kan utgjøre hele 23 prosent av global kraftproduksjon i 2040.

– I stedet for å velge å se på dette som en trussel, ser vi i Statoil på det som en mulighet, sier Rummelhoff.

Det internasjonale energibyrået IEA sier at fornybar energi har vokst mye raskere enn forventet, og at produksjonskapasiteten har passert kullkraften og kommer til å fortsette å vokse.

Enorme investeringer
GWECs rapport presenterer flere scenarier for investeringstakten i vind, der det mest ambisiøse sier at årlige, globale vindinvesteringer kan komme opp i hele 200 milliarder euro (1.792 milliarder kroner) i 2030, mot 100 milliarder euro i fjor og 57 milliarder euro i 2013.

– Å møte målene fra Paris, det betyr at elektrisitetsproduksjonen må ha nullutslipp i god tid før 2050, og vindkraft vil spille en sentral rolle i å få det til, sier Steve Sawyer, generalsekretær i GWEC, ifølge E24.

På tross av motstand mot subsidiert vindkraft og mange brå skifter i støttenivå, særlig i Europa, fortsetter vindkraften å øke i kapasitet.
-Mer effektive turbiner og lavere kostnader har gradvis økt vindens konkurransekraft mot kull- og gasskraft.

Femdoblet kapasitet
GWEC spår at global installert kapasitet kan bli nær femdoblet til 2110 gigawatt innen 2030, fra 433 gigawatt ved fjorårets slutt.

Selv i rapportens mest moderate scenarioer vil kapasiteten mer enn tredobles fra dagens nivå.

Det skaper muligheter for en rekke nordiske selskaper som bygger ut vindkraft og er eksponert mot det grønne skiftet, inkludert Statoil, Vattenfall, Statkraft og danske Dong Energy, som er deleid av Goldman Sachs og nylig gikk på børs.

Kostnadene faller
Kostnadene for vindkraft har falt dramatisk de siste årene. Statoil bygger for tiden ut den britiske havvindparken Dudgeon, og ifølge Rummelhoff er kostnadene per kilowattime drøyt en tredjedel lavere enn for et eldre prosjekt, Sheringham Shoal.

– Vindkraften konkurrerer nå på sine egne premisser og fordi det er det billigste alternativet. Industrien satser på fornybar energi fordi det ligger muligheter for verdiskaping her, ikke fordi folk vil redde verden, sier Rummelhoff.

Ifølge det internasjonale byrået for fornybar energi, IRENA, har vindkraft blitt 30 til 40 prosent billigere de siste syv årene. Innen 2025 kan kostnadene falle med ytterligere 35 prosent for havvind og med 26 prosent for landbasert vind, ifølge byrået.

Nyhetsbrev fra Petro.no

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger